Senatorul Cristian Resmeriţă (foto) a pierdut definitiv procesul în care a cerut anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care a fost găsit în conflict de interese. În 8 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a respins recursul faţă de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, instanţă care, la rândul ei, a respins acţiunea parlamentarului de anulare a raportului ANI. Prin urmare, Cristian Resmeriţă nu mai are nici o cale ordinară de atac împotriva verdictului de conflict de interese dat de inspectorii de integritate.
Cristian Resmeriţă a fost găsit în conflict de interese de către ANI, pentru că în mandatul de deputat din perioada 2008-2012, l-a angajat la cabinetul de parlamentar din Vulcan pe fratele său, Lucian Resmeriţă. Funcţie pentru care, acesta din urmă a fost remunerat cu suma de 56.876 de lei. „Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Resmeriţă, fratele lui Cornel Resmeriţă, a fost de 56.876 lei (aprox. 12.640 Euro)”, se arată în comunicatul ANI. Conform ANI, Resmeriţă a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, articol care defineşte situaţia în care persoana care exercită o funcţie de demnitate publică se află în conflict de interese.
„Dacă mă pricepeam, nu greşeam”
În completarea comunicatului dat de ANI în 12 ianuarie 2015, privindu-l pe Resmeriţă, Agenţia mai arăta că a mai constatat existenţa conflictului de interese administrativ şi penal la alţi „22 foşti sau actuali parlamentari care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare”. În 10 situaţii de acest gen, instanţa a confirmat definitiv şi irevocabil constatările ANI, iar „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat (…) încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese (…) constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective (…)”, se mai arată în comunicat. Tot aici se precizează că „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese (…) este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.
Contactat pentru a ne da un punct de vedere vizavi de hotărârea definitivă a ÎCCJ, Cristian Resmeriţă a afirmat că nu comentează acest fapt. Întrebat dacă se află în situaţia de a-şi pierde mandatul de senator, fiind vorba de o sancţiune la care ANI face referire în comunicatul menţionat, senatorul a spus că nu se pricepe la acest lucru, fiindcă dacă se pricepea, nu greşea.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…