CSM Deva – un început de drum pentru mişcarea de performanţă
Îniinţat cu aproape o lună în urmă, CSM Deva are şi primele rezultate înregistrate la nivelul echipei de fotbal, care evoluează în Liga a III-a, dar am notat şi acţiunile desfăşurate de către conducerea clubului devean pentru sportivii legitimaţi la această entitate sportivă. Am vrut să aflăm mai multe, iar interlocutorul nostru de astăzi este directorul CSM Deva, Grigorie Burjan,cel care a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre.
Reporter: Mai întâi se cuvine să ne spuneţi câteva cuvinte legate de numirea dumneavoastră în această funcţie, cea de director al SCM Deva şi cum a decurs prima perioadă de la numirea în această calitate de coordonator?
Grigore Burjan: După cum ştiţi, CSM Deva a fost înfiinţat prin hotărâre de consiliu local, iar prin dispoziţia primarului Nicolae Florin Oancea, de la 1 august am fost numit şef serviciu ,practic, coordonatorul activităţii în cadrul acestui club sportiv. CSM Deva are acum doar două secţii, fotbal şi handbal feminin , dar în curând vom avea şi alte secţii afiliate.
Am preluat această activitate, deoarece am jucat şi eu fotbal la nivel de juniori, la Mureşul Deva, unde l-am avut ca antrenor pe regretatul prof. Mircea Sîrbu. Primii paşi pe care i-am făcut: ne-am construit un buget de venituri şi cheltuieli, pe care l-am discutat cu conducerea primăriei, acesta fiind şi aprobat, în limita necesarului de care aveam nevoie pentru buna desfăşurare a activităţii. Apoi, am propus ca în primă fază, să achiziţionăm pentru toţi sportivii legitimaţi la clubul nostru, atât celor de la fotbal, cât şi fetelor de la handbal, echipamentul necesar, lucru pe care l-am şi realizat iar acum toţi au echipament alb-albastru, emblemat cu sigla CSM Deva.
Avem acum 144 de sportivi juniori grupaţi în nouă grupe de performanţă la fotbal, de la 6 la 18 ani, de care se ocupă prof. Marius Sîrbu şi colegii săi, echipa de fotbal seniori a clubului, care activează în Liga a III-a, cu 22 de jucători şi staful tehnic coordonat de tehnicianul Ştefan Nanu, antrenor cu o impresionantă carte de vizită şi care este coordonator al secţiei de fotbal din cadrul clubului nostru. Mai avem o echipă de handbal fete, cu un număr de 16 jucătoare , antrenorul Ioan Mătăsaru fiind cel care se ocupă de pregătirea acestei formaţii. La această secţie l-am cooptat şi pe Marian Munteanu, cu o experienţă deosebită în lumea handbalului românesc.
La nivelul echipei de fotbal, au trecut primele trei etape, am înregistrat o victorie, am avut două meciuri grele încă de la debut. Echipa este încă în formare, mai căutăm jucători,dar noi deoarece, aşa cum am menţionat încă de la început, ne propunem să alcătuim o echipă omogenă, de perspectivă, care să evolueze fără probleme în acest an la nivelul Ligii a III-a.
Pentru secţia de handbal, am reuşit să înscriem în campionatul Diviziei A (liga secundă) echipa CSM Deva, iar acum aşteptăm şi noi să vedem care vor fi deciziile federaţiei cu privire la programul competiţional.
Reporter: Aţi vorbit până acum de cele două secţii ale clubului. Ce prespective sunt pentru ca CSM Deva să aibă şi alte secţii sportive de performanţă?
Grigore Burjan: În viziunea primarului Nicolae Florin Oancea pentru viitorul mandat este şi construcţia unei săli polivalente la Deva, ceea ce ar duce cu siguranţă la creşterea numărului de ramuri sportive şi la clubul nostru.Avem o investiţie deosebit de serioasă la Stadionul Cetate din Deva, investiţie aflată în construcţie, unde se vor realiza două terenuri de fotbal cu suprafaţă artificială şi o pistă de atletism cu opt culoare, ceea ce va permite practicarea altor sporturi de către tinerii din municipiul Deva şi a atletismului de înaltă performanţă.
Reporter: V-am întâlnit la acţiunea de echipare a sportivilor din cadrul clubului şi v-am urmărit la inspecţia vizuală pe care a-ţi făcut-o la aceste lucrări împreună cu primarul şi cei din staful de conducere al clubului. Sunteţi mulţumiţi de modul în care decurg lucrările la investiţia de la stadion?
Grigore Burjan: De execuţia lucrărilor suntem mulţumiţi, dar vreau să precizez că ele sunt în întârziere şi acest lucru produce o serie nemulţumiri. Sunt cheltuieli suplimentare pe care clubul nostru le are acum, legate de jocurile de acasă ale echipei de fotbal, noi fiind obligaţi să jucăm la Simeria, antrenamentele le desfăşuram la Certej, transport etc.
Reporter: Domnul primar Oancea a precizat la acţiunea de echipare a sportivilor de la CSM Deva că în curând clubul va avea şi mijloacele proprii de transport pentru ca echipele să poată efectua deplasările în condiţii de siguranţă. Despre ce este vorba?
Grigore Burjan: Da, în viitor vom avea în dotare un autocar şi trei microbuze cu care se vor deplasa sportivii la competiţii, ca să nu mai apelăm la intermediari, lucru benefic care va reduce chetuielile clubului nostru.
Reporter: Aţi venit la CSM Deva dintr-o altă activitate administrativă. E mare diferenţă , aici faţă de ceea ce aţi făcut înainte ca să acceptaţi această funcţie? Mă refer la partea de birocraţie…
Grigore Brujan: Am experienţă suficientă, am lucrat alţi vreo 20 de ani în condiţii de coordonator la alte instituţii şi cred că experienţa mea poate fi suficientă aici la CSM Deva pentru a organiza activitatea. Recunosc, sunt lucruri noi, pe care trebuie să le învăţ, să lucrez cu federaţiile, cu oameni pe care nu îi cunosc încă. Dar încet, încet vom rezolva şi acest lucru. Pe data de 2 octombrie o să fiu la FR Fotbal pentru adunarea generală, o să fac cunoştiinţă cu alţi preşedinţi de club, să fac schimburi de opinii … ca la început de drum. Este o activitatea nouă şi recunosc că îmi place ceea ce fac acum.
Reporter: Se vehiculează în mediul atletic că multipla noastră campioană, singura atletă din judeţ calificată la Jocurile OLimpice, deveanca Florentina Marincu-Iuşco, este curtată pentru un transfer viitor de cluburi cu multă tradiţie din acest sport în România. Ea fiind legitimată acum la LPS Cetate Deva, există vreun interes din partea CSM-ului pentru ca ea să fie transferată la clubul pe care îl coordonaţi?
Grigore Burjan: Normal că avem interes în acest sens. Primarul Nicolae Florin Oancea i-a acordat zilele trecute un nou sprijin financiar pentru desfăşurarea activităţii, iar odată cu înfiinţarea secţiei de atletism la clubul nostru, vom face toate demersurile pentru ca Florentina Marincu-Iuşco să fie transferată la CSM Deva. La fel şi pentru alţi sportive de performanţă din municipiul Deva aflaţi în vizorul nostru.
Reporter: Ultima mea întrebare este legată de finanţarea clubului. Până acum aceasta a fost asigurată de către autoritatea locală. Odată cu aceste alegeri, este posibil ca structura Consiliului local să fie schimbată. Vă aşteptaţi să aveţi probleme, din partea noilor consilieri, care poate nu sunt mari iubitori de sport?
Grigore Burjan: Putem să ne lovim de aceste probleme.Totuşi primarul municipiului este o garanţie pentru sportul devean, este localnic, iubeşte sportul, l-a practicat şi el şi poate fi convingător. Eu sper ca să avem o construcţie bună a viitorului consiliu local, să avem parteneri serioşi de discuţii pentru toate propunerile noastre viitoare. Mai sper ca bugetul local să ne permită pe viitor să ne desfăşuram în bune condiţii activitatea, totul pentru a avea tineri sănătoşi şi performanţe deosebite la SCM Deva.