Actualitate

Cu brandu’n brand

volodia
Turismul românesc a fost „dăruit” de cei care l-au gestionat, până acum, la nivel guvernamental, nu doar cu maximă indiferenţă faţă de adevăratele sale probleme, ci şi cu idei care mai de care mai năstruşnice, folosind mai degrabă pentru a compensa lipsa de soluţii viabile, decât pentru a-l îndemna înspre viitor.
Recent, ministrul Grapini, doamna cu idei pe bandă rulantă, ne-a spus, pe şleau, că tot ce se face în turismul românesc e inutil (asta ştiam şi noi!), dacă nu punem de-un sistem de brand-uri şi brand-uleţe, multe şi mărunte. Apropo, am mereu emoţii când folosesc termeni „ministeriali”, aşa se face că am ezitat la „brand”, să nu o pun pe doamna ministru în situaţii delicate – „brand” este aruncător de proiectile, proiectil, sau pumn în figură, după buna noastră limbă română, doar că politicienii noştri au fost înfăşaţi în engleză dinainte de dinţii de lapte.
Aşadar, după doamna ministru, nu drumuri omeneşti şi servicii exemplare lipsesc cel mai mult turismului românesc, ci, citez, „brand subsectorial”, adică, menţinând nivelul discursului ministerial, o diseminare nodală a reţelei turistice ori sublimare prin împrăştiere şi reordonare a locurilor de vizitat. Ceva de groază!
Dacă ar fi să „brănduim” turistic (nu să-l pocnim în figură, să ne-nţelegem), după această idee fiţoasă, judeţul Hunedoara, ar trebui să găsim, poate, ceva noi frunzuliţe „udreaice” mai ciudate sub care să scriem nu „Castelul Corvinilor”, ci „ţuşti pe medievala cale a corbului din profil şi nu numai”, nu „Sarmizegetusa Regia”, ci „în vârful drumului înspiralat cu cuşme dimprejur”, nici „Cetatea Devei”, ci „mica medievală cu vesel ascensor clipind ungureşte din pietroi”. Sunt sigur că această regândire abisală ar face turiştii să năvălească, sufocându-ne cu portofelele lor doldora.
Trebuie să fie tare greu la guvern, cu atâtea cugetări inspirate! Problema este că niciodată nu a venit un ministru care să spună: haide să facem o reţea superbă de drumuri între locaţiile turistice importante, haide să punem reguli clare care să-i oblige pe furnizorii din turism să ofere servicii de top, haide să ne dăm afară rudele analfabete şi să angajăm oameni competenţi în centre specializate în promovarea turismului românesc. Nuuuu! Noi tot cu brandu’n brand ne ducem!

One thought on “Cu brandu’n brand

  • De data asta sunt aproape total de acord cu dvs.
    Dar nu o luati asa in serios pe croitoreasa vesela, trebuie sa mai apara si ea cu ceva, ca in inflatia de ministri a lui Ponta risca sa uite lumea ca e si ea ministreasa. Apropos, n-ati sesizat cum s-a dedublat Abramburica si acum avem doi din una: Pricope si Costoiu, gestionand domenii superperformante: cercetarea, respectiv invatamantul.
    Misto treaba asta cu brandurile turistice care se schimba mai des decat ciorapii, acum o sa avem mai multe, subsectoriale, care, probabil se vor schimba si mai des. Ezact cum scrie la manualul de marketing ca-i metoda cea mai buna de a impune un brand.
    Desi sunteti putin ironic cu actiunile „udreaice”, esenta spuselor dvs. din articol confirma corctitudinea alipirii turismului cu dezvoltarea regionala intr-un singur minister din perioada respectivei, cu rezultate mai bune sau mai proaste, asta e de discutat, dar punctul de plecare mi se pare corect.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura