Nicolle Ebner
Restructurarea oficiilor CEC Bank nerentabile lasă cu ochii în soare pensionarii din zona Ghelari, precum şi beneficiarii subvenţiilor plătite de APIA, prin intermediul cardurilor emise de CEC Bank.
Restructurarea CEC Bank afectează mediul rural
Conform protocoalelor încheiate, atât pensionarii, cât şi beneficiarii de subvenţii primesc banii pe cardurile emise de CEC Bank. În urma unei publicităţi incisive, oamenii au fost convinşi în cele din urmă că virarea banilor pe card le conferă mult mai multă siguranţă, îi scuteşte de statul la cozile din faţa ghişeelor de plăţi, ba mai mult, chiar şi de drumurile lungi şi costisitoare până în primul oraş în care funcţionează filiale CEC Bank. După ce s-au obişnuit cu binele, ghelărenii află cu stupoare că staff-ul băncii de la Bucureşti a decis desfiinţarea oficiilor nerentabile, printre care şi pe cel din localitatea lor. „Sunt mulţi pensionari. Din cei 3.000 din zona noastră, peste 10 la sută sunt arondaţi la CEC, plus crescătorii de animale şi proprietarii de păşuni, cărora APIA le face plăţile subvenţiilor tot prin carduri emise de CEC Bank. Am văzut cu ochii mei decizia conducerii de la Bucureşti, de închidere a oficiului din Ghelari şi nu înţeleg de ce. Oficiul funcţionează într-un spaţiu din primărie iar cheltuielile pentru chirie, căldură, curent, apă şi întreţinere sunt de 20 de lei pe lună. Eu nu cred că acestea se pot numi cheltuieli ce nu pot fi suportate de o bancă, dar conducerea sucursalei din Deva trebuie să respecte deciziile de la centru”, a declarat primarul Ioan Bulbucan, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Şi ca lovitura sub centură să fie şi mai dureroasă, edilul spune că a fost informat de închiderea oficiului CEC Bank din Ghelari, abia la o lună după decizia staff-ului de la Bucureşti.
Ghelărenii, nevoiţi să-şi ridice pensiile din Hunedoara
Prin urmare, începând cu luna martie, pensionarii şi beneficiarii de subvenţii sunt obligaţi să facă naveta lunar, între Ghelari şi Hunedoara, cea mai apropiată localitate în care funcţionează o filială CEC Bank. „Noi ştim că CEC Bank a fost făcută ca bancă de stat, pentru a fi în sprijinul comunelor, or’ realitatea demonstrează altceva. Un bilet dus-întors la Hunedoara costă 10 lei. De unde să dea pensionarii atâţia bani pe navetă? Nici cu Poşta Română nu este o soluţie, pentru că după grozăviile întâmplate în ultima perioadă, nici un poştaş nu-şi asumă riscul de a bate drumurile cu pensiile în taşcă. În plus, mulţi fermieri nu-şi vor mai face contract cu APIA, tot din cauza numeroaselor drumuri pe care trebuie să le facă pentru definitivarea actelor şi plata taxelor. M-au anunţat deja că preferă să vândă animalele sau păşunile”, mai declară primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan.
Zilele trecute, primarul a cerut ajutorul Prefecturii Hunedoara să facă demersuri pe lângă conducerea centrală a CEC Bank. Se aşteaptă un răspuns oficial, însă există semnale că pe lista neagră a restructurărilor figurează şi alte oficii deschise în comunele din judeţ.
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…