Cu punctaj maxim obținut prin POIM, Dobra a câștigat proiectul pentru introducerea gazului metan
Magdalena Șerban
Imediat după ce a primit avizul de principiu de la Transgaz SA pentru acordarea accesului la sistemul naţional de transport al gazelor naturale, administrația publică din Dobra a trecut la măsurători şi întocmirea studiului de fezabilitate. S-a mișcat repede, iar acum se numără printre puținii câștigători la nivel național ai unei finanțări prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Cereri multe, bani puțini
Ministerul Fondurilor Europene prin Autoritatea de Management pentru POIM a oferit primarilor oportunitatea de a aplica la axa ce ține de „Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final”. Apelul (două sesiuni) a fost în valoare de 235 milioane de euro, iar din județul Hunedoara au fost declarate câștigătoare doar patru proiecte, la nivel central fiind selectate pentru finanțare, în limita alocării disponibile, primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj (între 70,75 și 72,25 puncte). În urma celei dintâi sesiuni a apelului au fost validate ca eligibile 10 proiecte în 18 localități, iar în cea de-a doua au fost 15 proiecte din 45 de localități. Dobra se află în asociere cu comunele Crișcior și Ilia, iar valoarea investiției este de 25 de milioane de euro.
Drepturi egale pentru toate satele
„Ne dorim să oferim comunității, iar aici mă refer la toate localitățile aparținătoare, posibilitatea de a avea racord la gaz metan. Dar pentru asta e nevoie de introducerea rețelei. La cum se scumpește lemnul de foc și la ce criză sunt supuse unele zone, trebuie să fim prevăzători. Nu toate pădurile se regenerează atât de repede pentru a asigura necesarul de lemn și, personal, cred că se va mai scumpi în următorii ani. Fiecare va avea de ales ce e mai convenabil și către ce direcție să va îndrepta când va decide să apeleze la gaz ori la lemn pentru încălzirea locuinței. Oricum, se poate comuta de pe una pe alta. Principalul e să ai de unde. Deocamdată, populația folosește centrale pe lemne și sobe. Plus boilere electrice pentru apa caldă. Cetățenii cumpără lemn la prețui pieței de la ocolul silvic, dacă nu au fond forestier în proprietate. Dacă dețin pădure și e dată în administrare către composesorat, atunci se descurcă cu ceea ce le revine. E drept că e costisitor și greoi tot traseul lemnului, de la încărcat în remorcă, descărcat, crăpat, depozitat apoi adus în casă atât cât e nevoie etc. Când ai vreo 80 de ani și puterile sunt mai mult decât limitate, efortul te stoarce de vlagă. Nu toți sunt părinți sau bunici norocoși. Copiii le sunt împrăștiați prin alte zări și se descurcă și ei cum pot. Deasta trebuie să existe variante“, a afirmat Ovidiu Pădurean (foto), primarul din Dobra. De amintit că alimentarea cu gaz
s-ar putea face prin racordarea unui modul amplasat la limita administrativ-teritorială a localităţii Stânceşti-Ohaba, prin intermediul unei conducte de racord de înaltă presiune, în lungime de circa 13,7 kilometri. Racordarea ar urma să se realizeze în conducta de înaltă presiune Simeria-Mintia. Sunt vizate toate arealele unității teritoriale, astfel încât să nu existe pentru localnici diferenţe în asigurarea unor condiţii moderne de trai.