Actualitate

Cui îi e frică de Călin Georgescu? Disperare mare, suntem în prag de război?

Presa internaţională a început să scrie despre audierea lui Călin Geor­gescu în ancheta cu privire la cam­pa­nia sa, explicând că el este candidatul pro-rus, de extremă dreapta, care a câştigat în mod surprinzător primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, ulterior anulate din cauza interferenţei străine. Publicația americană CNN a relatat în regim de „breaking news” despre știre cu titlul „Candidatul pro-rus la președinția României, audiat de procurori”, scrie digi24.

Surse, surse
Ancheta vizează declarațiile cons­pi­ra­ționiste făcute de Georgescu în cadrul unei emisiuni televizate, dar și impactul masiv al acestor afirmații în mediul online, unde au generat milioane de vizualizări și au alimentat temeri privind implicarea României în conflictul din Ucraina. Surse apropiate anchetei su­ge­rează existența unor legături indirecte cu Federația Rusă, ceea ce ridică se­rioase semne de întrebare privind intențiile și sursele de influență ale can­didatului.

Haos politic
BBC scrie că „liderul populist de ex­tremă dreapta Călin Georgescu a fost re­ținut de poliție în cadrul unei anchete a procurorilor privind fraude în cam­pa­nia electorală, după ce a apărut de nică­ieri și a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut”. Publicația britanică a mai relatat că „susținătorii săi au declarat că acesta se afla în drum spre depunerea candidaturii pentru noil­e alegeri din mai, după ce turul al doilea din decembrie a fost anulat de Curtea Constituțională”. BBC rea­min­tește, în cadrul articolului, că „la în­ce­putul lunii, JD Vance acuzase România că a anulat alegerile pe baza unor <> ale serviciilor de informații românești și a unei presiuni enorme din partea ve­ci­nilor săi”. Politico scrie despre „can­di­datul pro-rus favorit în alegerile prezi­den­țiale” Politico relatează, de ase­me­nea, despre eveniment: „candidatul pro-rus favorit în alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, a fost reținut de poliție pentru audieri în legătură cu controversata anulare a votului din noiembrie anul trecut, pe care l-a câș­tigat”. Publicația scrie că „România a fost aruncată în haos politic la sfârșitul anu­lui trecut, când Georgescu, un na­ționalist de extremă dreapta, pro-rus și sceptic NATO, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și urma să se confrunte cu reformista Elena Lasconi în turul al doilea”.

Anchete ample
Politico mai scrie și că „Criza elec­torală din România a stârnit reacții și în SUA, unde oficiali de rang înalt din ad­ministrația conservatoare au acuzat Europa că suprimă democrația și li­bertatea de exprimare. La Conferința de Securitate de la München, vicepre­șe­dintele american J.D. Vance a criticat dur Curtea Constituțională a României pentru decizia sa”. „Populist de extremă dreapta” Washington Post relatează, miercuri, că „un populist de extremă dreap­ta a fost oprit în trafic de poliție și dus la audieri de procurori”. Publicația americană a mai subliniat că „Geor­gescu — care avea inițial un scor de o sin­gură cifră în sondaje și a declarat zero cheltuieli de campanie — a surprins pe toată lumea când a câștigat primul tur, pe 24 noiembrie. Ulterior, au apărut acuzații de fraudă electorală și inter­ferență rusă”. Și agenția de știri bri­ta­nică Reuters a scris despre eveniment. Jurnaliștii au scris că „procurorii români l-au convocat pe Călin Georgescu, can­didatul de extremă dreapta care a fost favorit în alegerile prezidențiale anulate anul trecut, pentru a fi audiat în cadrul unei anchete mai ample asupra scruti­nului”. Aceștia îl descriu pe Georgescu ca fiind un „critic al NATO și al sprijinului occidental pentru Ucraina”. Reuters scrie și despre Horațiu Potra Reuters amintește și de perchezițiile asupra mercenarului Horațiu Potra, spunând că „procurorii au anunțat că au efectuat percheziții la 47 de locații aparținând unor persoane și organizații legate de Georgescu. La începutul lunii, an­che­tatorii au percheziționat și locuința șe­fului său de campanie”. Britanicii rela­tează, în cadrul articolului, că „Geor­gescu a acuzat autoritățile că acțio­nează într-un mod similar regimului comunist din trecutul României”. Tot Reuters arată, în cadrul articolului, că Georgescu „a lăudat liderii fasciști ai României din anii ’30 și și-a exprimat ad­mirația atât pentru președintele a­me­rican Donald Trump, cât și pentru liderul rus Vladimir Putin”. Jurnaliștii men­țio­nează și că „membri ai administrației președintelui american Donald Trump au criticat dur România pentru anularea alegerilor” și că „vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat că această decizie de­monstrează că România nu îm­păr­tășește valorile americane, în timp ce miliardarul Elon Musk l-a numit <dic­tator> pe judecătorul-șef al Curții Cons­tituționale, care a anulat scrutinul”. Bloomberg și Le Figaro Bloomberg a scris, de asemenea, despre acest su­biect: candidatul extremei drepte la preşedinţia României, Călin Georgescu, a fost luat la întrebări de poliţie în cadrul unei anchete privind campania sa. Jur­naliștii notează şi că partidul de opoziţie AUR, de extremă dreapta, care îl susţine pe Georgescu în cursa prezidenţială, a anunţat că va organiza un protest în faţa biroului procurorilor. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura