ActualitateFlash

Cum a ajuns un tânăr de 27 de ani să moară după administrarea vaccinului anti-COVID. Sângerări și cheaguri în creier

O anchetă privind moartea unui tânăr din cauza unui cheag de sânge apărut pe fondul administrării unui vaccin Oxford-AstraZeneca a arătat că, în mod greșit, pacientul de 27 de ani a fost chemat la vaccinare mai de­vreme decât trebuia și că ulterior s-au făcut o serie de alte greșeli.

Tânărul a fost vaccinat cu serul produs de Astra Zeneca
Jack Last a murit în aprilie 2021, la trei săptămâni după ce a primit vaccinul AstraZeneca Covid, în urma mai multor erori comise de serviciile de medicină ge­nerală și de NHS (National Health Ser­vice – sistemul de asistență me­di­cală de stat din Regatul Unit), potrivit The Independent.

„Deficiențe ale sistemului, erori umane și un moment tragic”
Tânărul a primit vaccinul deși nu era eligibil, potrivit constatărilor unei an­chete independente efectuate de firma de consultanță Facere Melius, care a durat trei ani. Raportul a constatat că de­cesul său a fost „o consecință a unei combinații de deficiențe ale sistemului, erori umane și un moment tragic și nefericit”.
„Împărtășirea oribilului calvar prin care a trecut Jack este ceva ce trebuie făcut pentru a evidenția seria de erori care l-au costat viața pe Jack… Jack a murit după zile de agonie, cu daune in­terne imense în tot corpul, sângerări și cheaguri în creier”, a transmis familia bărbatului.

Vaccinat doar ca să nu se irosească dozele
Ancheta a constatat că, pe fondul temerilor privind risipa de vaccinuri în plină pandemie, federația Suffolk GP a extins numărul persoanelor care au primit injecția cu AstraZenenca.
Pe 30 martie 2021, cu câteva zile îna­inte de vaccinarea tânărului, medicul său de familie a primit „o cantitate mare de vaccin AstraZeneca care urma să expire în câteva zile”.
Deși Jack Last nu era eligibil pentru un vaccin, întrucât nu era vulnerabil clinic și nici nu locuia cu persoane vulnerabile clinic, a fost totuși invitat să se vacci­ne­ze și i s-a administrat versiunea AstraZeneca.
Last a primit vaccinul cu puțin timp înainte de avertismentele privind utiliza­rea acestuia la persoanele sub 30 de ani.
Dacă Jack nu ar fi fost invitat să pri­mească vaccinul AstraZeneca mai de­vreme, el ar fi făcut parte dintr-un grup care a fost vaccinat mult mai târziu (înce­pând cu 8 iunie 2021), și ar fi fost vaccinat cu Pfizer sau Moderna, cum a fost cazul persoanelor sub 30 de ani, arată raportul.
În perioada în care tânărul a primit vaccinul, guvernul britanic continua să publice orientări potrivit cărora be­ne­fi­ci­ile vaccinului Covid-19 „au continuat să depășească orice riscuri”. Cheagurile de sânge fuseseră raportate în mai pu­țin de unul la un milion până la mo­mentul respectiv.
La șase zile după ce a fost vaccinat, Jack Last a început să se simtă rău și să aibă „dureri de cap severe, uneori în­so­țite de vărsături și tulburări de vedere”.

Erori peste erori. Consecința: leziuni cerebrale catastrofale
Tomografia computerizată efectuată în zona capului, în care era vizibil un cheag de sânge, nu a fost raportată de radiologul spitalului, iar tânărul nu a primit tratament decât la o zi după internarea sa în spital.
Jack Last a murit la 20 aprilie 2021 după ce a suferit leziuni cerebrale ca­tas­trofale.
Ancheta a concluzionat că injecția Oxford-AstraZeneca a declanșat un răspuns imunitar supra-reactiv, cau­zând formarea cheagurilor de sânge în mai multe zone ale corpului său.
„Se pare că, la fiecare pas de când s-a in­ternat, ceva a mers prost, iar Jack pur și simplu nu a avut nicio șansă”, a de­cla­rat familia sa, potrivit The independent
„Ne pare sincer rău pentru ceea ce s-a întâmplat și pentru pierderea, durerea și suferința pe care trebuie să le ex­pe­rimenteze familia. Această revizuire in­dependentă a permis sistemului să ana­lizeze incidentul de la început până la sfârșit, fără restricțiile granițelor orga­ni­za­ționale și fără prejudecăți”, se arată în poziția exprimată de Andrew Kelso, di­rectorul medical al spitalului. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura