Cum a fost sãrbãtoritã în judeţ Ziua naţionalã a României
Ziua naţională a României a fost sărbătorită în toate localităţile judeţului, manifestări de mai mare anvergură având loc, se înţelege, în municipiul reşedinţă de judeţ. Dar ea a fost marcată, prin diferite manifestări, cum ar fi parade militare, depuneri de coroane de flori, spectacole artistice ş.a., şi la Hunedoara, Petroşani, Vulcan, Orăştie, Brad şi în celelalte municipii şi oraşe din judeţ.
Paradă pe ritmuri de fanfară, la Deva
La Deva, manifestările dedicate împlinirii a 96 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia au debutat la ora 11.00, unde în deschidere a fost intonat Imnul Naţional, urmat de un serviciu religios, dar şi de discursurile mai multor oficiali din judeţ.
Parada militară şi a forţelor de ordine şi siguranţă publică a avut loc pe Bulevardul 1 Decembrie 1918. Devenii dornici să asiste la manifestările dedicate Zilei naţionale au împânzit aleile pietonale din jurul bulevardului, fără a ţine cont de ploaia intermitentă şi de frigul de afară. Întreaga defilare a militarilor şi a forţelor de ordine s-a desfăşurat pe ritmurile Fanfarei din Petreşti, judeţul Alba, sub bagheta dirijorului Ioan Mureşan.
Momentul ceremoniei a fost deshis de prefectul Sorin Vasilescu, care a dat citire unui mesaj din partea prim-ministrului României, dar şi a decretului prezidenţial prin care dascălul hunedorean Acxente Leucian a fost decorat cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” – în grad de Cavaler.
Echipaţi în ţinute de epocă
Primii care au deschis parada au fost membrii detaşamentului de onoare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, dar şi un grup de jandarmi echipaţi în ţinută de epocă, de pe timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Au urmat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Urgenţă „Iancu de Hunedoara”, care au prezentat o parte din tehnica folosită în cadrul intervenţiilor. De asemenea, au fost prezente trupele Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara, reprezentanţi ai Serviciului Român de Informaţii. Au urmat echipaje ale Serviciului Poliţiei Locale Deva, echipele Slavamont, membri ai Aeroclubului Teritorial Deva şi ai Asociaţiei Sportive Decebal Airsoft Club Deva. Fiecare dintre structurile participante la paradă a prezentat şi o parte din tehnica de intervenţie. Parada a fost încheiată de defilarea mai multor ansambluri folclorice din judeţ.
Concert şi artificii la final
În a doua parte a zilei, devenii au asistat la mai multe evenimente culturale şi artistice, dar şi la inaugurarea oficială a perioadei dedicate sărbătorilor de iarnă. Cu această ocazie, a fost deschis un Târg de Crăciun, găzduit de Piaţa Unirii din municipiu şi au fost aprinse luminile din Bradul de Crăciun din aceeaşi piaţă. De asemenea, pe scena din Piaţa Unirii a avut loc un concert susţinut de nume celebre ale muzicii tradiţionale româneşti, iar seara s-a încheiat cu un foc de artificii. (Natalia Bumbac)
Tradiţionala fasole cu ciolan, la Petroşani
Circa 200 de porţii de fasole cu ciolan au pus la bătaie autorităţile locale din municipiul Petroşani, pentru a sărbători Ziua Naţională a României.
Ca de fiecare dată pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, municipalitatea Petroşani a organizat festivităţile în parcul central al oraşului şi i-a invitat pe locuitori la un ceai fierbinte, spectacol de muzică populară, dar şi la o porţie de fasole cu ciolan. Festivităţile au început la ora 11, pe o vreme extrem de rece, cu burniţă şi lapoviţă, astfel că militarii care au dat onorul au avut o misiune extrem de grea până când s-a arborat drapelul şi a fost intonat imnul. După ceremonia solemnă, campionii Petroşaniului, dar şi locuitorii care au înfruntat vremea pentru a sărbători Ziua Naţională, au pornit petrecerea. Ceremonii asemănătoare au avut loc şi în restul localităţilor Văii Jiului, printre cele mai frumoase fiind şi în acest an la Vulcan. (Maximilian Gânju)
Depuneri de coroane şi spectacole artistice, la Orăştie
Primăria şi Consiliul Local al municipiului Orăştie, Casa de Cultură şi Protopopiatul Ortodox din aceeaşi localitate, împreună cu instituţiile de învăţământ au organizat o serie de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României. La acţiune au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, dar şi simpli cetăţeni.
Evenimentul s-a desfăşurat în Piaţa Victoriei şi a debutat cu intonarea imnului de stat al României, urmat de oficierea unui Te Deum. Despre însemnătatea momentului 1 Decembrie 1918 în istoria românilor şi despre Ziua Naţională, au susţinut alocuţiuni edilul-şef al municipiului Orăştie, Ovidiu Bălan, prof. Cristian Hendrea, de la Asociaţia „Cultul Eroilor–Regina Maria”- Filiala Orăştie şi Creţu Iancu de la A.C.M.R.R. Orăştie. Au fost depuse coroane la troiţele de la Catedrala Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
După-masa, a avut loc un spectacol realizat de elevi ai şcolilor şi liceelor din municipiu, precum şi de artişti amatori din zona Orăştiei. „Avem obligaţia de a ne păstra demnitatea naţională, spiritul civic şi solidaritatea faţă de concetăţeni. La zi de sărbătoare, este datoria noastră ca români să ne cinstim simbolurile naţionale, în semn de respect faţă de patrie şi ca gest de solidaritate naţională. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, a fost urarea făcută de Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie. (Magdalena Şerban)
Tricolorul, arborat la 2.519 metri altitudine
În preajma Zilei Naţionale a României, pentru al treilea an consecutiv, jandarmii montani din cadrul Postului Parâng au arborat drapelul naţional pe una dintre cele mai înalte culmi montane din ţară, Vârful Parângul Mare (2.519 m). La acţiunea lor, s-a alăturat şi un membru al Asociaţiei San Montan.
Drumul spre vârf, străbătut de cei doi jandarmi montani şi voluntarul de la Asociaţia San Montan s-a desfăşurat pe o vreme deloc prietenoasă, cu vânt puternic, un strat consistent de zăpadă viscolită şi temperatură cu mult sub 0° C. Duminică, 30 noiembrie, în jurul orei 7.30, cei trei bărbaţi au pornit din Staţiunea Parâng către Vârful Parângul Mare, purtând cu ei drapelul naţional. După şapte ore, au atins cota 2.519 şi au fixat hampa drapelului de borna care marchează vârful montan. Astfel, în data de 1 Decembrie, Drapelul Naţional al României, ridicat de doi jandarmi motani şi un voluntar în Parâng, a fluturat la cea mai mare înălţime de pe teritoriul ţării. (Mircea Crivăţ)