Cum a gândit primarul din Şoimuş programul achiziţiilor publice pe 2015. Din 51 de contracte, 49 vor putea fi date cu „dedicaţie”
La şedinţa de marţi, 31 martie, a Consiliului local Şoimuş, a fost supus votului programul anual al achiziţiilor publice pentru 2015. Potrivit documentelor aprobate de consilieri, din lista cu cele peste 50 de contracte pe care autoritatea locală le va încheia în acest an, două se vor atribui în urma licitaţiei, restul fiind cu încredinţare directă.
Lucrări de reabilitare la obiective finalizate recent
Din sumele de bani trecute în anexa proiectului de hotărâre a CL Şoimuş, destinaţia unor bani este cel puţin ciudată. Spre exemplu, primăria are nevoie de zeci de mii de euro pentru lucrări de reabilitare la căminele culturale din Boholt, Bălata, Bejan, Fornădie şi Şoimuş, deşi clădirile au fost renovate recent. Tot aici se arată că, pentru întreţinerea aparatelor de aer condiţionat de la toate clădirile din administrarea primăriei, care nici nu sunt atât de multe, va fi nevoie de 10.000 de euro (?!). O sumă destul de mare, ţinând cont că pentru întreţinerea drumurilor comunale din Boholt, Bălata sau Bejan sumele alocate sunt în jur de 5.000 de euro de localitate, deşi acolo ar fi nevoie de lucrări mai ample. O altă investiţie preconizată de primărie în sumă de 22.598 de euro se va face la terenul de fotbal din Chişcădaga, chiar dacă acolo, lucrările de amenajare a acestuia, potrivit unor oameni din sat, au fost încheiate recent. Pentru investiţiile la reţeaua de apă potabilă din comună, Primăria Şoimuş îşi propune să cheltuiască peste 2.600.000 de euro, fiind unul dintre cele două contracte atribuite prin licitaţie.
Un singur vot împotrivă
Proiectul de hotărâre a fost votat de majoritatea consilierilor, fiind „sancţionat” de votul unui singur consilier. „Am fost singurul care am votat împotriva proiectului de hotărâre. Mi se pare inadmisibil ca, după vizita recentă a celor de la Curtea de Conturi, care au descoperit nereguli în activitatea primăriei, să se continue cu cheltuirea banului public într-un mod iresponsabil. Mi se pare inadmisibil să se atribuie sume mai mari de 30.000 de euro fără licitaţie publică”, a afirmat Mirel Dubar, consilier local al comunei Şoimuş.
Totul este în deplină legalitate
Contactat telefonic de către MESAGERUL HUNEDOREAN, primarul Mihai Irimie a declarat că nu toţi banii trecuţi în documentele votate de consilierii locali vor fi cheltuiţi, fiind vorba doar de un plan de investiţii pentru întreg anul. Acesta a mai afirmat că banii alocaţi cu încredinţare directă sunt pentru contracte de prestări servicii, unde sumele nu trebuie să depăşească 30.000 de euro, iar pentru lucrări de investiţii cu încredinţare directă, sumele nu trebuie să depăşească 100.000 de euro, toate aceste reguli fiind respectate. Întrebat dacă ştie câte aparate de aer condiţionat au în dotare clădirile administrate de primărie, acesta a spus că nu ştie, aparatele fiind montate în şcoli, cămine culturale, dar şi în capele mortuare.
Ori cu licitatie ,ori cu incredintare directa contractele vor ajunge tot la firmele primarului Irimie prin interpusi, nu mergem mai departe decat la firma care a castigat licitatia pentru apa-canalizare in comuna Soimus , asta este firma Constructii 5 vest (firma asociatilor Irimie -Draia) , ca sa nu mai vorbim si de celelalte firme cu care se imbarliga pentru a-si pierde urma ,, cel mai iubit cetatean al comunei”