Actualitate

Cum a reuşit o angajată dintr-o bancă să fure din conturile clienţilor

Adriana Năstase

Zeci de clienţi ai unei bănci au fost înşelaţi. O angajată a sucursalei bancare a fost con­damnată la închisoare pentru fraude, după ce a făcut sute de tranzacţii ilegale, în nu­me­le lor, scriu cei de la Adevărul.ro.

Peste 30 de victime
Astfel, Tribunalul Hunedoara a condamnat-o la trei ani şi şase luni de închisoare pe Gabriela Radu (49 de ani), angajată până în vara anului 2016 a unei sucursale bancare din Brad, pentru fraudă informatică (270 de acte materiale), fals informatic (59 de acte materiale), delapidare (329 de acte ma­te­riale), fals material în înscrisuri oficiale (329 de acte materiale) şi uz de fals (329 de acte materiale).
De asemenea, potrivit sentinţei, ea va trebui să achite un prejudiciu de peste 250.000 de lei şi despăgubiri civile de peste 36.000 de euro, celor peste 30 de părţi vătă­mate din dosar. Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată cu apel. Potrivit an­che­tatorilor de la Direcţia de Investigare a In­frac­ţiunilor de Criminalitate Organizată şi Tero­rism (DIICOT), fosta angajată a băncii a comis infracţiunile în perioada 2013 – 2016, până în ziua în care a fost descoperită. Clienţii băncii au fost păgubiţi cu sume cuprinse în­tre 51 de lei şi 14.000 de euro. „În perioada ianuarie 2013 – iulie 2016, în calitate de ofiţer de cont în cadrul Agenţiei bancare, având atribuţii de gestiune, şi-a însuşit, a folosit şi traficat sume de bani din gestiunea băncii, aflate în conturile clienţilor persoane vătămate/părţi civile, prin mai multe mo­da­lităţi de săvârşire, respectiv prin efectuarea de operaţiuni neautorizate de retrageri nu­me­rar, însoţite de introducerea, modificarea sau ştergerea datelor din sistemul informatic al băncii cu privire la conturile clienţilor, ori prin efectuarea de operaţiuni neautorizate de depunere de sume de bani în conturile per­soanelor vătămate sau în conturile deţinute de rudele inculpatei, pentru a împiedica des­coperirea operaţiunilor anterioare neau­to­rizate de retrageri de numerar, ori în scopul de a beneficia de sumele de bani retrase ne­autorizat”, se arată în dosar.

A recunoscut totul
Fosta angajată a băncii a fost concediată la scurt timp după ce au fost descoperite fraudele. A recunoscut toate infracţiunile, aşa cum au fost arătate în dosarul DIICOT, dar nu a mai contribuit la recuperarea decât a unei mici părţi din prejudiciu. De la con­ce­die­rea ei, nu s-a mai angajat, iar la începutul acestui an a părăsit ţara. „În cursul judecăţii, inculpata a plecat în Slovenia, fără a preciza motivul deplasării, apoi ca urmare a acestei deplasări a fost plasată în carantină la data de 13 februarie 2021 cu 5 zile înainte de termenul de judecată fixat la data de 17 februarie 2021, iar înainte cu două zile de ultimul termen de judecată fixat la data de 17 martie 2021 s-a internat în spital. Fără a nega problemele de sănătate ale inculpatei, observăm că aceasta, în mod convenabil, pleacă în Slovenia sau se internează cu foarte puţin timp înainte de termenele de judecată”, se arată în dosar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura