Cum a reuşit primarul din Şoimuş să desfiinţeze Poliţia Locală
Primarul comunei Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie (foto), a luat o decizie pentru care mulţi îl felicită. El a decis să desfiinţeze Poliţia Locală. Nu sunt mulţi angajaţi, doar cinci, dar bugetul pentru funcţionarea Poliţiei Locale Şoimuş era destul de consistent.
A consultat populaţia din comună
Probabil, Irimie este primul edil care ia o asemenea decizie. Ar trebui să-I urmeze şi alţii, deoarece Poliţia Locală s-a dovedit a fi doar o consumatoare de fonduri, poliţiştii locali neputând să fie eficienţi nici până acum, la atâţia ani de când a fost înfiinţată această poliţie. Primarul Mihai Irimie susţine că respectivii cinci agenţi, plus funcţionarea Poliţiei, au costat bugetul local 160.000 de lei. Edilul din Şoimuş i-a întrebat pe locuitorii comunei dacă sunt de acord cu desfiinţarea Poliţiei Locale, iar rezultatul a fost afirmativ. Ca atare, în şedinţa de CL s-a votat pentru ca Poliţia Locală din comună să se desfiinţeze. În locul poliţiştilor locali, vor fi montate camere video.
Bani, pentru confinţarea proiectelor
„În ultima şedinţă de Consilu Local s-a votat desfiinţarea Poliţiei Locale. Decizia de a iniţia acest proiect de Hotărâre de Consiliu a venit în urma consultării populaţiei din comuna Şoimuş. Am considerat că, având secţie de Poliţie Naţională pe raza comunei, nu mai era necesară existenţa Poliţiei Locale. Sumele rămase de la salariile acestor angajaţi vor fi folosite pentru cofinanţarea proiectelor în derulare şi care urmează a fi accesate, adică vor merge în investiţii pentru dezvoltarea comunităţii”, a scris primarul comunei Şoimuş pe contul său de Facebook.
Problema Poliţiei Locale a devenit, treptat, una care frământă majoritatea comunităţilor din România. Mare consumatoare de resurse de la bugetul public, această instituţie este socotită de mai toţi locuitorii inutilă şi coruptă. În schimb, mulţi primari o protejează pentru că, foarte adesea, este transformată într-un soi de gardă personală a edililor.
La Deva, numărul poliţiştilor locali va fi redus considerabil. La Bucureşti, cazul lui Daniel Tudorache, fostul primar de la Sectorul 1 din Bucureşti, este notoriu. El şi-a trimis oamenii de la Poliţia Locală să o fileze ilegal pe Clotilde Armand, căreia i se făcuse până şi dosar operativ, cu fotografii din diversele locuri pe unde mergea şi cu persoanele pe care le întâlnea.După descoperirea acestui abuz, USR-PLUS a anunţat că va desfiinţa instituţia poliţiei locale dacă vine la putere. Deocamdată, însă, nu s-a mai auzit nimic despre subiect. În Sectorul 4, anchete jurnalistice au relevat că Poliţia Locală a fost penetrată de grupuri infracţionale care au preluat controlul asupra instituţiei şi a primăriei.