Din vara acestui an, inginerul silvic Radu Gagea (foto) a preluat şefia Direcţiei Silvice Hunedoara. Instituţia are 11 ocoale silvice în judeţ şi peste 400 de salariaţi. Radu Gagea este un director atipic, un altfel de şef cum am fost obişnuiţi până acum să găsim în funcţiile publice. De ce spun asta?
În primul rând, Radu Gagea nu este membru al vreunui partid politic. Spune că a venit la conducerea Direcţiei Silvice Hunedoara ca să o pună pe picioare, după ce aici au fost acumulate datorii mari. Cu alte cuvinte, un şef care pune pe primul plan instituţia şi nu interesul său.
Trebuie spus că liberalii aflaţi la conducerea organizaţiei judeţene Hunedoara i-au cerut lui Radu Gagea să conducă Direcţia, tocmai pentru că aceasta se afla într-un moment riscant din punct de vedere economic.
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat de la directorul Radu Gagea cum a reuşit să salveze Direcţia Silvică de la „faliment”.
– Sunteţi la cârma Direcţiei Silvice Hunedoara din vara acestui an. După câteva luni, unde se află direcţia? Aţi reuşit să o aduceţi pe linia de plutire sau mai lucraţi la asta?
– Din 17 iulie 2020 am fost numit directorul Direcţiei Silvice Hunedoara. Am fost şeful Ocolului Silvic din municipiul Hunedoara până atunci. Lucrez în sistem din anul 1997, deci cunosc foarte bine cum funcţionează totul. Când am preluat Direcţia Silvică, se înregistra o pierdere de 1,9 milioane de lei. Mult. Asta, pe lângă datoria privind cota lunară pe care fiecare direcţie o dă la centru. În prezent, Direcţia are un profit de 800.000 de lei. Deci, nu numai că am recuperat pierderea dar am făcut şi un profit.
– Aţi ştiut în ce vă băgaţi, atunci când vi s-a propus şefia Direcţiei Silvice judeţene?
– Da, am ştiut situaţia. Însă, s-a putut să îmbunătăţim situaţia economică a instituţiei în doar câteva luni. Cum? Trebuie să spun că nu am dat oameni afară, ca să facem economii cu salariile. Nu. Am scăzut însă cât am putut cheltuielile materiale. Am scăzut preţul lemnului, ca să vindem la preţul pieţei şi aşa am vândut mai mult. Am crescut, astfel, cifra de afaceri la 6,6 milioane de lei pe lună. Practic am dublat cifra de afaceri faţă de cât era pe vremea fostului director.
– Ce suprafeţe de pădure administrează Direcţia Silvică Hunedoara?
– În ceea ce priveşte pădurea de stat, este vorba de 150.000 de hectare. Dacă vorbim de pădurea care se află în proprietate privată şi pentru care facem servicii de pază, aceasta este de 50.000 de hectare.
– Există un ghid al proprietarului de pădure?
– Nu, nu avem un ghid al proprietarului de pădure, ci doar un regim silvic, Codul Silvic pe care trebuie să-l respecte cei care deţin asemenea suprafeţe. Dacă proprietarul are peste 30 de hectare de pădure, statul suportă serviciile de pază pentru suprafaţa respectivă. Este ajutorul de minimis. E bine ca aceşti proprietari să aibă amenajamente silvice, pentru că atunci ştiu ce pot să facă cu pădurea lor.
– Cum stati cu specialiştii? Avem şcoli pentru cei care lucrează în domeniul forestier?
– Nu prea mai se scot absolvenţi ca pe vremuri. Dar, situaţia este la fel în toate domeniilor, nu numai noi avem probleme. Este o problemă generală cu şcoala românească.
– Furtul de lemn este o problemă la care nu se ştie dacă i se va găsi rezolvarea curând. În judeţul nostru cum stăm la acest capitol?
– Nu este o situaţia care să ne alarmeze. Tăierile ilegale de arbori reprezintă un procent foarte mic, aşadar, nu e grav. Nu spun că în alte părţi este tot aşa, deoarece nu cunosc situaţia de acolo. Dar în judeţ, lucrurile sunt sub control.
– În ultimii ani, suprafaţa de pădure pe care o administrează Direcţia Silvică Hunedoara a crescut sau a scăzut?
– Suprafaţa administrată a scăzut, pentru că au fost făcute multe retrocedări.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…