Pariurile online s-au dezvoltat mult in Romania mai ales in ultimii ani, iar la acest lucru a contribuit din plin si ONJN, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc. Acum toti clientii romani se pot bucura linistiti de platformele de pariuri sportive de pe internet, totul 100% legal si in siguranta.
In cele ce urmeaza iti voi prezenta cateva detalii despre ONJN si care au fost schimbarile care au aparut in pariurile online odata cu aparitia acestei organizatii.
Pe scurt, Oficiul National pentru Jocuri de Noroc este o institutie subordonata Guvernului Romaniei. Aceasta are rolul de a acorda licente de functionare operatorilor de jocuri de noroc in tara noastra, precum si de a monitoriza si controla activitatea acestora.
Astfel, in momentul in care un organizator de pariuri online sau cazino online doreste sa intre pe piata romaneasca trebuie intai sa obtina o licenta din partea ONJN. De asemenea si site-urile care promoveaza agentiile de pariuri si cazinourile functioneaza tot pe baza unei astfel de licente.
Evident ca pentru obtinerea acestor licente trebuiesc indeplinite cateva conditii de baza (precum un site disponibil integral in limba romana si posibilitatea de a depune si retrage in moneda nationala) si de asemenea trebuiesc achitate niste taxe. Initial se acorda o licenta temporara, pentru un an de zile, iar ulterior daca conditiile impuse de ONJN au fost respectate licenta de functionare se prelungeste pentru o perioada de 10 ani.
ONJN a fost infiintat in anul 2013, insa abia doi ani mai tarziu, in 2015 si-a intrat practic in rol. Din acel moment la bugetul de stat au inceput sa se adune anual sume considerabile de bani, platite de catre operatorii de pariuri, dar si de catre jucatori sub forma de taxe. Despre taxele si impozitele care se platesc acum vei gasi informatii mai jos.
In ceea ce priveste pariurile offline, in agentiile stradale lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc. Pariurile offline erau reglementate inca de la bun inceput, astfel ca acolo regulile si taxele au ramas aceleasi. ONJN a fost infiintat in mod deosebit pentru pariurile pe internet, acolo unde la noi in tara nu exista niciun fel de reglementare.
Inainte de aparitia ONJN romanii puteau juca pe internet la orice operator din intreaga lume. De asemenea nu trebuiau sa plateasca niciun fel de taxe la depunere sau la retragere. Totusi existau si niste riscuri asumate, astfel incat, de exemplu daca o agentie nu onora retragerea solicitata nu prea aveai cui sa te adresezi pentru rezolvarea problemei.
Totul era insa 100% gratuit si puteai alege orice casa de pariuri de pe internet. De aici au aparut si primele nemultumiri ale jucatorilor in momentul in care s-a infiintat Oficiul National pentru Jocuri de Noroc.
Tinand cont de atractia mare a romanilor catre pariurile online Statul Roman a observat aceasta oportunitate si a creat astfel o institutie specializata pe acest domeniu.
In momentul aparitiei ONJN unele dintre casele de pariuri preferate ale romanilor au decis sa se retraga de pe piata si nu au aplicat pentru obtinerea licentei de functionare. Totusi, tinand cont ca piata din Romania este una puternica multi dintre operatori s-au supus conditiilor si au intrat in legalitate.
Astfel, in acest moment clientii romani pot juca doar pe site-urile licentiate ONJN. Site-urile de gambling care nu detin o astfel de licenta au fost blocate si de obicei nu pot fi accesate de pe teritoriul Romaniei.
Bineinteles ca exista metode prin care te poti conecta si la site-urile straine fara licenta, insa in momentul de fata chiar nu merita sa faci acest lucru. In primul rand risti sa primesti o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 RON daca esti prins (si crede-ma ca vei fi depistat foarte usor), iar in al doilea rand ai la dispozitie zeci de case de pariuri licentiate foarte bune la care poti juca in siguranta.
Taxele si impozitele pe care ONJN le-a impus jucatorilor nu sunt deloc mari, in comparatie cu beneficiile pe care infiintarea acestei institutii le-a adus pe piata pariurilor online.
Astfel, exista o taxa pentru fiecare depunere si fiecare retragere efectuata de catre jucatori, dupa cum urmeaza:
In continuare plasarea biletelor la pariuri pe internet a ramas gratuita, spre deosebire de agentiile de pariuri stradale, acolo unde esti taxat pentru fiecare bilet plasat, precum si in momentul in care prinzi un bilet castigator. Per total in continuare este mai avantajos sa joci la pariuri online, chiar si dupa infiintarea ONJN.
In urma cu ceva timp fiecare jucator la pariuri sportive online era obligat ca in fiecare an sa depuna la ANAF o declaratie privind castigurile din jocurile de noroc, iar ulterior sa plateasca impozitul calculat.
In momentul de fata jucatorii au scapat de orice astfel de grija, deoarece de oprirea impozitelor si declararea acestora se ocupa in totalitate operatorii de jocuri, asa cum este si normal, de altfel.
De la an la an sumele colectate de la organizatorii de jocuri de noroc sunt in continua crestere. Asta demonstreaza inca odata apetitul romanilor catre astfel de jocuri.
De exemplu in anul 2019 analiza financiara facuta de specialisti arata ca s-au incasat aproximativ 600 de milioane de euro sub forma de taxe si impozite. O alta cifra interesanta vehiculata prin presa este cea de 2 milioane de euro zilnic incasari la bugetul de stat din domeniul jocurilor de noroc.
Pe langa aceste cifre trebuie tinut cont si de faptul ca industria jocurilor de noroc din Romania ofera locuri de munca pentru aproximativ 45.000 de persoane. In aceste conditii este clar ca jocurile de noroc reprezinta un domeniu important la noi in tara, care contribuie din plin la economie.
In concluzie este clar ca infiintarea ONJN a reprezentat o decizie foarte buna, atat pentru jucatori, cat si pentru statul roman. Acum jocurile de noroc nu doar ca au o contributie importanta la bugetul statului, dar pasionatii se pot distra in siguranta si 100% legal la jocurile preferate.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…