Cum au deblocat posturile la spitalele din Deva și Hunedoara
Bucurie mare, după ce au fost deblocate posturile din sistemul de sănătate. Pentru cea mai mare unitate sanitară din județ, Spitalul Județean de Urgență Deva, au fost deblocate 38 de posturi, dintre care 14 de medici, 15 de asistente și infirmiere, 1 de farmacist și 8 de statisticieni, brancardieri și șoferi.
La jumătate
„Este vorba de o solicitare mai veche, deoarece în ultimul memorandum trimis era vorba de 122 de posturi. Avem nevoie de 20 de medici, 50 de asistente, 20 de infirmiere și restul de personal auxiliar. E bine și așa, probabil că se vor mai debloca și alte posturi”, a declarat dr. Emil Stoica, managerul Spitalului Județean de Urgență Deva.
La Hunedoara, la spitalul municipal, au fost deblocate 33 de posturi, 14 de medici, 11 de asistente, 7 personal auxiliar și 1 farmacist, anunță managerul Radu Budae. „La medici atâta am cerut, 14 posturi, dar la asistente am solicitat 22 de posturi, iar la personal auxiliar 21 de locuri”, spune Radu Budae, managerul Spitalului municipal Hunedoara.
A scurtat termenul
Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că a scurtat termenele procedurale pentru ocuparea posturilor vacante din Sănătate: „Asta face ca numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul finalizării să scadă de la 100 de zile la maximum 35 de zile”.
„Deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate a fost una dintre prioritățile Ministerului Sănătății. Toate posturile de medici solicitate, peste 2.500, sunt scoase la concurs. Ca să lămurim un lucru care a apărut din nou în dezbaterea publică, pentru că erau multe voci care spuneau că nu asta este soluția, faptul că ocuparea posturilor durează luni de zile… Ocuparea posturilor nu mai durează luni de zile. Am semnat un Ordin de Ministru care modifică substanțial modul de ocupare a posturilor în sistemul de Sănătate, scurtează foarte mult termenele. Este vorba despre publicarea concursului. Înainte de publicare este necesar un aviz din partea Colegiului Medicilor, județean sau al municipiului București… În forma veche acest aviz trebuia dat în cinci zile. Acum am scurtat termenul la două zile. După care urmează publicarea concursului”, spune Alexandru Rafila.
De asemenea, ministrul Sănătății precizează că în forma veche organizarea concursului era în 90 de zile, iar în prezent este de maximum 30 de zile lucrătoare, la care se adaugă publicarea rezultatelor în trei zile. „Asta face ca numărul de zile necesare din momentul în care spitalul vrea să scoată posturile la concurs până în momentul finalizării să scadă de la 100 de zile la maxim 35 de zile. Fac din nou apel la publicarea cât mai rapidă a posturilor. Dacă nu le scoți la concurs, este evident că nu poți să le ocupi. Pentru posturile vacante temporar termenele au scăzut de la 40 de zile la doar 20 de zile”, încheie Rafila.
În total, susține ministrul, a fost aprobată scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi. „Toate posturile de medic care au fost solicitate, atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către Ministerul Dezvoltării, asta au cerut unitățile sanitare, toate au fost aprobate, în total peste 2.500 de posturi”, a spus Rafila.De asemenea, 365 de persoane pot fi angajate prin concurs la serviciile de ambulanță.
Ministrul cere spitalelor să demareze cât se poate de repede procedurile de angajare și anunță că, de la 1 ianuarie, toate posturile care se vacantează în sistemul de sănătate se pot scoate la concurs fără memorandum. (A.Năstase)