Cum au fost repartizaţi banii de la bugetul local al Devei?
Natalia Bumbac
Consiliul local Deva a aprobat în şedinţa de vineri, 31 martie, bugetul local al municipiului pentru anul 2017, precum şi estimările pentru anii 2018 – 2020. Astfel, au fost aprobate sumele alocate unităţilor din subordinea administraţiei publice devene, precum şi sumele necesare investiţiilor care urmează să fie derulate în municipiul Deva.
Bugetul local al Devei pentru anul în curs este de 157.059.690 de lei, bani proveniţi din venituri proprii, precum şi din fonduri de la administraţia judeţeană şi centrală. O mare parte din aceşti bani vor merge la unităţile din subordinea Consiliului local Deva. O sumă de 6.450.000 de lei a fost alocată Poliţiei locale Deva, iar Serviciului public de întreţinere şi gospodărire municipală i-a fost repartizată suma de 7.443.000 de lei. Cel mai mare buget va avea Direcţia de asistenţă socială Deva, în valoare de 22.083.000 de lei, iar Creşei Deva i-a fost alocată suma de 1.280.000 de lei. De asemenea, au fost alocaţi bani către instituţiile culturale şi istorice, Centrul Cultural „Drăgan Muntean” primind 2.571.000 de lei, o sumă aproape echivalentă fiind repartizată Serviciului public Administrare Cetate Deva.
Odată cu aprobarea bugetului, va fi demarată o serie de investiţii în municipiul Deva, pentru 17 dintre ele fiind alocaţi banii necesari pentru întocmirea studiilor de fezabilitate. Investiţiile constau în reabilitarea mai multor străzi din Deva, construirea de terenuri de sport în incinta unor şcoli, reabilitarea termică a unor blocuri ş.a.. Totuşi, cel mai important proiect pe care autorităţile devene îşi propun să-l demareze în acest an este construirea parcării supraetajate din faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva.