Cum au împãrtit consilierii deveni banii nerambursabili

Nicolle Ebner

Precum în Parlamentul României, aşa şi în Consiliul Local Deva. Una se stabileşte în comisiile de specialitate, şi alta se votează în plenul şedinţelor. Cel mai recent exemplu, şedinţa de ieri, când au primit finanţări nerambursabile de la bugetul local alte asociaţii decât cele stabilite de comisia de evaluare a proiectelor.

Şapte proiecte selectate…
Fondurile nerambursabile puse la dispoziţie de Primăria Deva, din bugetul local, pentru finanţarea unor proiecte de interes public local, aparţinând unor asociaţii culturale, sociale, cluburi sportive, care îşi desfăşoară activitatea în reşedinţa de judeţ, se ridică la suma de 287.500  lei. În total, comisia de evaluare a selectat şapte proiecte, iar cea mai mare parte a banilor – 200.000 lei – a fost atribuită Clubului Sportiv Mureşul Deva (160.000 lei) şi Asociaţiei Club Sportiv Real Deva (40.000 lei). Restul de 87.500 lei a fost împărţit celor cinci proiecte aparţinând Filialei judeţene de Cruce Roşie, consilierului local Francisc Kovacs pentru CARP Deva, UAPR-filiala Deva, Fundaţiei Misionar Creştină Iosua şi Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România – filiala judeţului Hunedoara.

…două respinse
Printre solicitanţii de finanţări nerambursabile de la bugetul local, s-a numărat şi inventatorul devean Corneliu Birtok-Băneasă, precum şi Asociaţia judeţeană „Sportul pentru toţi”, din care face parte şi  eleva de 13 ani Alexandra Marcu, cea care a cucerit titlul naţional de vârstă la escalada pe Mont Blanc. Nici unul dintre proiecte nu a fost selectat de comisia de evaluare. Inventatorul devean, pentru că, în acest an, a mai primit o finanţare nerambursabilă de 5.000 de lei. Asociaţia Alexandrei, care intenţionează să ducă pe Kilimanjaro – cel mai înalt vârf de pe continentul african – stema oraşului natal al fetei, a pierdut selecţia, deoarece a mers pe principiul „ori tot, ori nimic”. Potrivit unor consilieri, asociaţia a cerut primăriei 27.000 lei, şi nu a vrut să scadă sub această sumă. Verdictul comisiei de evaluare: „expediţia Deva pe acoperişul Africii – Kilimanjaro 2010 nu a obţinut finanţare nerambursabilă de la bugetul local, din lipsă de fonduri”.

Care mai este rostul legilor şi regulamentelor
La discuţiile din plenul şedinţei, verdictul comisiei de evaluare a fost aruncat la coşul de gunoi, de către majoritatea consilierilor locali. Se pare că reprezentanţii Asociaţiei „Sportul pentru toţi” au tras concluzia că tot mai bine cu ceva bănuţi, decât fără nimic, aşa că, la iniţiativa mai multor consilieri şi cu susţinerea viceprimarului Marcel Morar, proiectul „Expediţia Deva pe acoperişul Africii – Kilimanjaro 2010”, chiar dacă a fost respins, a primit o finanţare de 20.000 lei (15.000 lei luaţi de la Mureşul, 5.000 lei de la Real).

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago