Cum au motivat judecătorii arestarea celor trei din „Dosarul acuzaţiilor de corupţie la Primăria Deva”

Adriana Năstase

A fost publicată şi mo­ti­varea arestării celor trei angajaţi de la Primăria Deva, în dosarul de fap­te de corupţie. Astfel, judecătorii de la Tri­bu­nalul Alba au anunţat de ce nu i-au pus în li­bertate pe Laura Sârbu (foto), care a de­ţi­nut funcţia de secretar ge­neral al municipiului, Hadrian Sârbu, soţul acesteia, salariat la Serviciul Investitori ai instituţiei şi Adrian Mihai Bodrean, cumnatul său, angajat la Serviciul Cadastru din primărie.

I-ar fi promis că-i obţine Planul Urbanistic Zonal
Conform documentului instanţe prezentat de ZiardeHunedoara, Laura Sârbu ar fi pretins de la administratorul unei firme o sumă de 40.000 de lei, pentru a-i facilita obţinerea con­trac­tului de lucrări la Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte, aflat în administrarea Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), din cadrul pri­mă­riei. De la administratorul aceleiaşi firme, se­cre­­tarul municipiului ar fi pretins suma de 7.000 de euro, pentru a-i asigura obţinerea Pla­nului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei hale de producţie. Secretarul municipiului ar fi solicitat aceste sume de bani, cu pro­mi­siunea de a-i influenţa pe funcţionarii primăriei în elaborarea actelor menţionate.
„Fapta inculpatei Sârbu Laura, secretar general al municipiului Deva, care în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi-a exercitat influenţa asupra funcţionarilor din cadrul Pri­măriei Deva pe de o parte pentru a asigura atri­buirea către societatea comercială a con­tractului de lucrări, vizând obiectivul «Adăpos­tul de urgenţă pe timp de noapte» în schimbul primirii de la administratorul firmei, în trei tranşe, a sumei totale de 40.000 de lei, iar pe de altă parte pentru a-i asigura acestuia ob­ţinerea PUZ-ului şi a autorizaţiei de construire pentru obiectivul hală de producţie pretinzând în acest scop suma de 7.000 de euro rea­li­zează elementele constitutive ale infracţiunii să­vârşită în formă continuată de trafic de influ­enţă”, se arată în motivarea instanţei.

„Soţul, acte de complicitate materială şi morală”
În complicitate cu soţia sa, Hadrian Sârbu intervine şi stabileşte modul în care secretarul mu­nicipiului trebuie să procedeze pentru a primi mita de la omul de afaceri, susţin pro­cu­rorii. Acesta ar fi exercitat acte de complicitate morală şi materială asupra soţiei sale, se mai precizează în documentul instanţei.
„Fapta inculpatului Sârbu Hadrian care, ac­ţio­nând în baza unei rezoluţii infracţionale unice, o ajută pe Sârbu Laura, exercitând atât acte de complicitate materială cât şi morală, intervine şi stabileşte modul în care trebuie să procedeze la primirea sumei de 40.000 de lei pentru contractul de lucrări de la «Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte», negociază activ suma de 7.000 de euro pentru a-l ajuta pe D.D. să obţină PUZ şi autorizaţia de construire, prin atitudinea sa asigurând atât un sprijin material cât şi moral pentru Sârbu Laura, realizează elementele constitutive ale infracţiunii să­vârşită în formă continuată de complicitate la trafic de influenţă”, se explică în motivare.

„Cumnatul a scos banii de la bancomat”
Adrian Mihai Bodrean este cel care ar fi re­tras banii din şpăgi de la bancomat, apoi s-ar fi deplasat la domiciliul soţilor Sârbu pentru a le înmâna sumele de bani, oprindu-şi şi pentru el un „comision”.
„Fapta inculpatului Bodrean Adrian Mihai, care a exercitat acte de complicitate materială asigurând intrarea în posesia sumei de 40.000 de lei de către Sârbu Laura prin aceea că, pe de o parte acceptă folosirea societăţii pe care o administrează, în fapt, la interpunerea în tra­seul remiterii banilor, apoi, el este cel care, în concret, retrage în trei rânduri sumele de bani de la bancomat şi, apoi, se deplasează la do­mi­ciliul soţilor Sârbu pentru a remite sumele ri­dicate, obţinând în acelaşi timp şi pentru sine un comision, realizează elementele consti­tu­tive ale infracţiunii de complicitate la trafic de in­fluenţă”, se precizează în documentul instanţei.
Magistraţii Tribunalului Alba au explicat şi motivele pentru care au dispus arestarea pre­ventivă a celor trei inculpaţi.
„Faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi şi pentru care există indicii, aşa cum s-a arătat prin modul de comitere, prezintă o gravitate deosebit de ridicată, concretizată şi în limitele de pedeapsă prevăzute de legiuitor.
Necesitatea privării de libertate pentru în­lă­tu­rarea stării de pericol pentru ordinea publică este evidenţiată şi de următoarele aspecte: reacţia publică la lăsarea în libertate şi reacţia autorităţilor faţă de stoparea fenolemnului corupţiei;posibilitatea ca lăsarea în libertate a inculpaţilor să încurajeze şi alte persoane să comită astfel de fapte;acreditarea ideii că jus­tiţia nu ar acţiona suficient de ferm în ase­me­nea cazuri, existând riscul neîncrederii în ca­pacitatea organelor judiciare de a stopa in­frac­ţiunile de corupţie; frecvenţa comiterii acestor fapte în contextul general al eforturilor depuse de organele judiciare pentru combaterea co­rupţiei; posibilitatea de influenţare a declara­ţiilor martorilor – angajaţi ai Primăriei Deva, dată fiind influenţa pe care o au inculpaţii asupra acestora, generându-se un sentiment de teamă a acestora în a spune adevărul”, se menţionează în textul documentului emis de Tribunalul Alba.
Reamintim că cei trei au fost arestaţi la începutul acestei luini, pentru o perioadă de 30 de zile.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Niste hoti ordinari. Laura ia spaga de cel puti 15 ani. Oare chiar nu stiau cei de la DNA ?

  • Dar pe primarul cimpean petru de la Certej cind il salta DNA-ul? ca fura de rupe de 20 de ani. E un spagar, un mincinos, un nespalat si un excroc.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago