Cum au muncit parlamentarii noştri (III)
După ce în ediţiile trecute am prezentat activitatea a trei senatori şi trei deputaţi din judeţ, în această ediţie continuăm cu alţi cinci parlamentari originari din judeţul nostru. Datele au fost preluate de pe pagina electronică de prezentare a Camerei Deputaţilor, unde se contabilizează fiecare iniţiativă legislativă la care aceştia participă, sau fiecare discurs pe care-l rostesc la şedinţele Legislativului.
Un veritabil social-democrat
Laurenţiu Nistor, aflat la al doilea mandat de parlamentar, după ce aproape două decenii a condus Primăria comunei Şoimuş, a înregistrat în anul 2015 peste 30 de iniţiative legislative. O altă remarcă ar fi că dintre toate iniţiativele legislative ale parlamentarului hunedorean susţinute în cei trei ani de când îşi exercită actualul mandat, 10 au fost aprobate de forurile legislative intrând în vigoare. Ceea ce poate fi considerat un aspect pozitiv, deoarece ceilalţi colegi ai săi din judeţ nu au depăşit cifra 6 la acest capitol. Printre iniţiativele legislative ale lui Laurenţiu Nistor, aşa cum îi stă bine unui social-democrat, s-au numărat cele care reglementează domeniul protecţiei sociale, dar şi Codul Muncii sau sistemul public de pensii. La şedinţele Legislativului de anul trecut, Laurenţiu Nistor a avut 26 de luări de cuvânt şi 18 declaraţii politice, pe tema legilor dezbătute, dar şi pe alte teme. Totodată, a adresat mai multe întrebări şi interpelări Executivului, toate având ca temă problemele din judeţul Hunedoara.
CEH – în centrul atenţiei
Despre tânărul parlamentar social-democrat hunedorean Cristian Resmeriţă se poate spune că a înregistrat pe perioada anului 2015 o activitate proporţională cu vârsta sa. Acesta s-a implicat pe parcursul anului trecut în 11 iniţiative legislative, care au vizat modificări ale unor legi importante, cum ar fi cea a Educaţiei Naţionale sau Codul Muncii. Cristian Resmeriţă a vorbit în şedinţele Legislativului o singură dată, cu ocazia dezbaterii unei moţiuni împotriva Guvernului Ponta. Parlamentarul a mai adresat 10 întrebări şi interpelări Executivului, majoritatea lor având ca temă situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara.
A luat la întrebări Guvernul
Deputatul liberal Bogdan Ţîmpău a fost implicat în anul 2015 în 16 iniţiative legislative, conform paginii electronice de prezentare a Camerei Deputaţilor. Acesta a susţinut legea privind votul prin corespondenţă a românilor din afara graniţelor ţării, dar şi o propunere legislativă privind înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului. Bogdan Ţîmpău a mai avut şapte luări de cuvânt, unele fiind trecute şi la rubrica declaraţii politice. Un subiect abordat de parlamentarul hunedorean a fost despre CEH. O altă rubrică, la care deputatul stă destul de bine, este cea a întrebărilor şi interpelărilor. Acesta a adresat pe parcursul anului trecut aproape 30 de întrebări şi interpelări Executivului, pe teme diverse.
Preocupat de problemele din judeţ
Intrat de un an şi jumătate în Parlament, după ce s-a eliberat locul ocupat de Dan Radu Ruşanu, deputatul PSD hunedorean Sorin Marica a promovat 14 iniţiative legislative pe parcursul anului 2015. Una dintre acestea are drept obiect înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.
Sorin Marica a susţinut două discursuri la şedinţele Legislativului de anul trecut, catalogate şi declaraţii politice, una dintre ele având ca temă bugetul de stat. Deputatul social-democrat amintit a mai formulat opt întrebări şi interpelări Guvernului şi miniştrilor. Acestea au avut ca temă problemele cu care se confruntă oraşul Haţeg, dar şi comuna Sălaşu de Sus, pe care a diriguit-o în trecut în calitate de primar.
Discursuri şi iniţiative pe teme istorice
Originar din judeţul Hunedoara, deputatul Gheorghe Firczak, membru în grupul reprezentând minorităţile naţionale, a încheiat al treilea an din acest mandat cu şase iniţiative legislative. Una dintre acestea este propunerea legislativă privind stabilirea unor măsuri pentru protejarea, conservarea şi punerea în valoare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Alte proiecte de lege susţinute de parlamentar au vizat drepturile minorităţilor naţionale, dar şi ale invalizilor şi văduvelor de război. Istoricul Gheorghe Firczak a susţinut 12 discursuri la şedinţele Legislativului de anul trecut, în care a tratat diverse teme, printre care împlinirea a 26 de ani de la Revoluţia din ‘89.
Libertatea cuvantului si dreptatea cetateanului ,trebuie sa fie udata si cu sungele interlopilor cu legitimatie de la stat ,pentru a asigura un trai decent cetatenilor saraci .
Sfantul Dreptatii !