Adriana Năstase
Unul dintre proiectele importante ale Consiliului Județean Hunedoara în anul 2021 a fost cel de cercetare, conservare, restaurarea și pu-nere în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei.
Proiect internațional
„O primă campanie de cercetări arheologice preventive a avut loc în perioada 22 iunie – 7 septembrie în fortificația de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia (comuna Orăștioara de Sus). Aceste cercetări au avut loc în cadrul unui proiect internațional, la care Consiliul Județean Hunedoara este promotor, alături de partenerul român, Fundația Mihai Eminescu Trust și partenerul norvegian Møre&Romsdal County Council”, a spus Radu Barb (foto), directorul general al DGAMPT.
„Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE 2014 – 2021. Obiectivele majore ale Granturilor SEE (Spațiului Economic European) și Norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European și întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare. Valoarea totală a proiectului este de 13.290.477 de lei (2.746.250,15 euro), iar valoarea finanțării nerambursabile (85 la sută Grant SEE și 15 la sută bugetul național) este de 9.182.390 de lei (1.897.384 de euro).Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la suma de 848.865 de euro, iar durata totală a proiectului este de 42 de luni”, a adăugat Radu Bard.
Fortificația de la Grădiștea de Munte
În cadrul proiectului, în perioada 22 iunie – 7 septembrie s-au desfășurat cercetări arheologice preventive pentru documentarea fortificației de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, necesare în vederea realizării proiectului tehnic. Cu această ocazie, au fost documentate fazele principale de construcție a fortificației de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.
Cercetările au fost efectuate de către specialiști ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeului Județean Mureș din Târgu Mureș și Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT). De asemenea, Institutul Național al Patrimoniului este implicat activ în realizarea și implementarea acestui proiect.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…