Cum funcţionează un oraş
Se spune că un bun exemplu este comparaţia.
În 1995, eram în vizită la postul regional de televiziune BBC South din Southampton, Marea Britanie. Seamănă foarte bine – mai puţin prin dotarea tehnică – cu posturile noastre, TVR Timişoara, Cluj etc. Am fost invitat să văd în ce manieră postul respectiv îşi armonizează politicile de programe cu cele ale telespectatorilor – în cazul nostru, locuitorii a vreo 5 departamente, ceva mai mari, fiecare, decât judeţul Hunedoara.
Am asistat la o întâlnire a staff-ului BBC South cu vreo 60 de persoane. Aceste întâlniri aveau loc – poate mai au încă – o dată pe lună, iar cei 60 erau aleşi conform unui procedeu sociologic, care să asigure reprezentativitatea lor în funcţie de numărul total al locuitorilor, vârstă, sex, profesie, etc.
Li s-a împărţit câte o fişă pe care ei au notat ce le-a plăcut şi ce nu le-a plăcut în programele BBC South în luna respectivă, ce ar trebui îmbunătăţit şi cum. Desigur că nu erau specialişti în televiziune, desigur că o parte din opinii nu erau pertinente, dar pe ansamblu, părţile slabe ale postului se puteau corecta sau – foarte important! – exista posibilitatea de a urmări maniera în care se schimbă preferinţele publicului, cum evoluează nivelul de cultură, de educaţie. Sunt sigur că aţi înţeles ideea. A urmat o discuţie liberă între cei 60 şi şefii postului, extrem de civilizată, în care fiecare şi-a expus – cu argumente! – punctul de vedere. S-a obţinut o medie a opiniilor, în funcţie de care experţii în televiziune fundamentează politica de programe.
Cred că în multe oraşe româneşti, o consultare mai frecventă a cetăţenilor, nu prin referendumuri costisitoare, ci prin prezentarea publică a unor proiecte care le vor afecta viaţa, ar fi de dorit, chiar dacă o dată la patru ani ei pot fi sau nu de acord cu echipa de consilieri şi cu proiectele candidatului la primărie. Un asemenea procedeu ne-ar transforma din „electorat” în cetăţeni care au responsabilitatea spaţiului în care trăiesc şi ar apropia mult eforturile edililor oraşului de necesităţile reale ale oamenilor. Spun şi aici, ca în cazul cu televiziunea – vor fi şi opinii deplasate, nepricepute sau poate aiuristice. Cercetarea spune însă că extremele se elimină, aşa că media va fi echilibrată, iar punctele de vedere argumentate cu „aşa vrea muşchii mei…” nu vor avea ce căuta în consultarea publică.
A trecut in eternitate un simbol al meleagurilor hunedorene . Domnul Stefan Tripsa .
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Nu am vazut un rand in presa de maidan hunedorean!
Asta-i recunostiinta noastra pentru oamenii ce au facut istorie pe aceste meleaguri , ce au facut faima acestor locuri .
Bine ca ne mandrim , azi , ca de 20 de ani ne tot chinuim sa demolam , pardon sa ecologizam , ce au construit cu truda parintii nostrii. Ne’a Fane era unul dintre cei care au trudit la construirea siderurgiei romanesti .
cum functioneaza un oras?…ABIA M/AM INTORS DIN ORASUL PE CARE MI/E TOT MAI GREU SA/L CONSIDER ACASA.cu ceva timp in urma localitatea in care/mi am domiciliul s-a bucurat(e un mod de-a spune asta)de marea binefacere a introducerii retelei de apa curenta si primarul,care nu uita sa-si adauge treaba asta ca un succes in palmaresul sau politic ne-a miruit cu un proiectant pentru a intocmi dosarul tehnic necesar, deci eu beneficiar am cumparat acel proiect, un produs finit, si era treaba mea cind il puneam in practica, dar era un produs finit! doar ca, desi costase destul nu era asa si deci ia dosarul si plimba-l peste tot, la gaz, la curent, la mediu…chiar din nou la primarie si scoate bani, cit mai multi bani…la mediu am fost personal, intr/o vineri pe la ora zece…personalul era intr/o dulce asteptare de weekend, o functionara se straduia sa introduca niste bile intr-un joc pe computer, alte doua aveau o interminabila sueta, si unul mai voinicel m/a trimis la plimbare ca trebuia sa completez niste formulare si trebuiau completate de proiectant…nici macar nu a fost curios sa deschida dosarul sa vada ce cuprinde!asa ca luni incepem da capo…si evident alta functionara cu putina pofta sa ma rezolve pentru ca eram suficient de stresata,imi pune in fata un model ca…da…asta era pentru a justifica cei o suta de lei taxa la mediu trebuia sa scot din MEMORIUL TEHNIC, care tot era acolo in dosar, niste date pe o hirtie aparte…deci este vorba despre aceleasi date existente deja!sa mai spun ca pentru a vorbi cu parintii mei despre aceasta chestie angajatul primariei a facut/o dupa ce a fost indulcit cu 50 lei…nu este o mare problema ca pentru 2 metri de sapatura am platit la mediu o suta de lei, problema in fond este alta si as fi curioasa sa stiu cel care sapa pasunea din Saulesti fara discernamint sa exploateze nisip si pietris, stricind malul Muresului cit a platit la Agentia de mediu pentru dezastrul pe care/l face…un baiat de 17 ani s/a innecat itr/o groapa facuta acolo da ce conteaza ca a murit un copil de 17 ani…oricum nu au nicio protectie de santier care sa avizaze pericolul ca atunci poate ar fi trebuit sa se deplaseze cei de la mediu si cine ar mai fi batut computerul cu jocuri…
un oras este si acolo in gara…la Deva mizeria din gara te lasa fara cuvinte…cum functioneaza un oras?…la noi numai din proiecte in care primarii au frumoase comisioane pentru treburi inutile in fond sau isi pun la treaba sa incaseze banul public propriile firme doar ca sunt pe numele altora…cu tot respectul, dar consider ca ar fi bine ca prima deplasare sa o faceti in Somalia! si banuiti de ce.