Actualitate

Cum își fac planul inspectorii ANAF când verifică firmele private

Inspectorii ANAF au obiective precise, nu doar în ceea ce privește numărul de con­troale, ci și în ceea ce privește sumele pe care trebuie să le recupereze supli­men­tar de la firme în urma acestor verificări, scriu cei de la evz.ro.

Instrumente valoroase
Astfel, inspectorii ANAF își fac un plan bine stabilit înainte de a merge în inspecții. Angajații trebuie să respecte astfel un anumit tip de raport. Unii indicatori şi su­mele pot fi diferite, în funcţie de admi­nis­traţie sau direcţie/serviciu/etc. Obiectivele, precum numărul de inspecții sau controale documentare, reprezintă instrumente valo­roase. Ele sunt, de asemenea, incluse și în PNRR. Cu toate acestea, impunerea de către inspectorii fiscali a unor sume adi­țio­nale pe care trebuie să le stabilească fir­me­lor ar putea crea un context în care aceștia să fie tentați să recurgă la practici abuzive, în scopul atingerii obiectivelor impuse de su­periori, potrivit profit.ro. Colectarea ve­niturilor reprezintă o problemă actuală pentru ANAF. În luna iunie, Fiscul a reușit să colecteze sume mai mici decât cele pre­văzute în planul stabilit de Ministerul Fi­nan­țelor pentru atingerea țintelor bugetare din acest an.

Probleme în colectarea veniturilor
Analiza făcută de publicația citată arată că, ANAF a reușit să strângă 185,51 miliarde de lei. Aceasta este o sumă cu 10,3 miliarde de lei mai mică decât totalul programat de 195,82 miliarde de lei pentru aceeași pe­rioadă. În luna iunie, ANAF a raportat o co­lec­tare de venituri în valoare de 36,84 mili­arde de lei. Asta în timp ce obiectivul de ve­nituri stabilit a fost de 38,88 miliarde de lei. Veniturile colectate de ANAF reprezintă cea mai mare parte a bugetului. Însă ele nu cuprind toate tipurile de venituri, cum ar fi fondurile europene, de exemplu.
Iunie și iulie, alături de aprilie și octombrie, sunt luni cu obiective mari de colectare la ANAF. În mod special, în iunie și iulie, bu­getul primește cea mai mare parte a veniturilor din dividende obținute de către Guvern.
Și în județul nostru, colectarea veniturilor a fost mai mică în iunie, față de planul stabilit. Nici nu e de mirare, având în vedere că, sufocați de aparatul de stat care s-a umflat ca o gogoașă, mulți afaceriști și-au închis firmele. Așa că tot mai puțini sunt privații care mai plătesc dările la stat.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura