Cum justifică deputaţii şi senatorii votarea legii pensiilor speciale pentru ei: Parlamentarii se află pe locul 14 pe lista salariilor bugetarilor

Adriana Năstase

Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat ieri proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor cu 303 voturi „pentru“, 124 „împotrivă“ şi două abţineri.
Deputatul social-democrat Anghel Stanciu, unul dintre iniţiatorii legii privind pensiile speciale pentru parlamentari, a afirmat ieri, la dezbaterea în plen a proiectului, că „astăzi, 16 iunie, credem că este momentul să ne luăm Parlamentul înapoi“. El i-a îndemnat pe parlamentari să voteze „pentru un Parlament puternic, profesional, nemanipulabil“.
„De ce cei care fac legile sunt discriminaţi în raport cu cei care le aplică, magistraţii care fac parte din puteri egale ale statului? Cum poţi fi egal, când după şase mandate, ai 2.300 pensie? Oare egalitate nu înseamnă şi egalitate de tratament? Cum este egalitate, când la patru ani, dumneavoastră, unii, veţi părăsi mandatul, iar alţii sunt pe viaţă? Nu campaniile de presă fac un Parlament puternic, ci dumneavoastră. Puterea este în mâna dumeavoastră. Ca atare, astăzi tu decizi, nu liderii care, cu scuzele de rigoare, au locul asigurat pe listă, votează pentru un Parlament puternic, profesional, nemanipulabil şi prin urmare, luaţi Parlamentul în mâinile dumneavoastră“, a spus Stanciu.
Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat că pensiile speciale pentru parlamentari se justifică prin aceea că ei au un venit brut sub 5.000 de lei, ceea ce îi situează în poziţia a 14-a pe lista salariilor bugetarilor, iar regimul de interdicţii şi incompatibilităţi îi pune în situaţia de a nu putea să aibă activităţi comerciale de nici un fel.
„Justificarea şi justeţea acestui proiect de lege din partea grupului PSD este următoarea: în perioada activităţii parlamentare, senatorii şi deputaţii au un venit brut de sub 5.000 de lei, ceea ce îi situează în poziţia a 14-a dintre salariile bugetarilor, poziţia asta este cu mult surclasată de salarii bugetare din România care se ridică la sume până la 20.000 de lei. Regimul de interdicţii şi incompatibilităţi pune parlamentarul în situaţia de a nu avea posibilitatea să aibă activităţi comerciale de nici un fel, în sensul de a produce alte activităţi, inclusiv de a profesa propriile meserii“, a spus Duvăz, la dezbaterea din plenul comun al Parlamentului pe proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Deputatul PSD a precizat că efortul bugetar este sub 1 la sută din bugetul acordat pentru pensiile speciale, pensii de militari, pensii pentru servicii speciale, pensii pentru jurişti, grefieri.
Potrivit legii adoptate ieri, indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.
Din calculele iniţiatorilor, rezultă că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizaţie specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei. Deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de parlamentar, a unei infracţiuni de corupţie, nu beneficiază de pensia specială.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Toata presa vuieste numai despre pensile parlamentarilor , dar nimeni nu spune nimic de pretentiile personale ale familiei prezidentiale . A iesit pe posturile de televiziune Klaus Iohanis si spunea ca nu se poate muta in vila de protocol din Snagov pentru ca Basescu nu eliberase vila,acesta vila este libera de cateva luni si Iohanis tot nu s-a mutat. Face schimbari mari la aceasta vila , dormitor de 500 de metrii patrati ,pat de 3x3 m , intrari separate , perete de sticla spre lac ,toate aceste schimbari in valoare de 1 200 000 de euro , la care se mai adauga si noua masina comandata de administratia prezidentiala ,plus 2 avioane si concedii in strainatate cu garzile dupa el. Este mai rau ca Ceausescu.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

20 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago