Cum ne încurajează guvernanții să ne facem buletine electronice
Un nou proiect de lege a ajuns pe masa Guvernului. Acesta prevede o modalitate prin care statul român să încurajeze cetățenii să treacă de la buletinele clasice la cele electronice. În prezent, în România, sute de mii de persoane nu au renunțat la cartea de identitate clasică.
Costul, suportat de stat
Statisticile arată că peste 700.000 de români au buletine emise înainte de 1997, iar alte 13 milioane de persoane au cărți de identitate clasice. Acestea vor mai fi valabile până pe 3 august 2031, atunci când se va încheia tranziția de la buletinele clasice la cele electronice, folosite pe tot teritoriul Europei.
Procesul de tranziție a cărților de identitate este unul lent în România, iar noul proiect de lege pus pe masa Guvernului propune un ajutor din partea statului. Costul noilor cărți electronice de identitate emise până la finalul acestui an va fi suportat de către statul român. În prezent, pentru un buletin electronic, cetățenii trebuie să plătească 67 de lei. Acest cost va fi suportat de stat, în condițiile în care proiectul este susținut de PNRR cu 200 de milioane de euro.
Actul normativ nu prevede doar costurile noilor buletine, ci și multe alte articole ale Ordonanței 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.
Statul român va suporta costurile noilor cărți de identitate electronice.
Proiectul de Ordonanță prevede:
„(1) Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile prin bugetul aprobat Ministerului Afacerilor Interne pentru D.G.E.P., în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului. (A.N.)