Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia-Elena Intotero, și secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Carmen Moraru, au semnat Convenția care dă startul programelor guvernamentale de creditare Student Invest și Family Start, ediția 2023.
Facilități
Cele două programe de sprijin pentru tineri și familii sunt derulate împreună cu Fondul Român de Contragarantare. Din acest moment, băncile îi așteaptă pe tineri să acceseze aceste credite. Lista completă a băncilor înscrise în program se regăsește pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Avantajele celor două programe derulate în 2023 constau în facilități de creditare, după cum urmează:
Garanții de stat – Fondul Român de Contragarantare SA asigură garantarea de până la 80 la sută a împrumutului acordat de către banca/instituția de credit înscrisă în program;
Comisioane subvenționate – sunt acoperite integral comisionul de analiză și comisionul de administrare pe toată durata de valabilitate a garanției acordate prin FRC;
Dobânda aferentă creditului – este subvenționată diferențiat, în funcție de program, astfel: Student Invest 100 la sută – acoperire integrală; Family Start 75 la sută – acoperire în proporție de 75 la sută. Durata creditului – este de maxim 10 ani, inclusiv perioada de grație.
Condițiile de eligibilitate pentru cele două programe sunt:
Programul Student Invest-vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 40 de ani, cuprinși în instituțiile de învățământ superior din România; valoarea maximă a creditului – 75.000 lei; plafonul total al garanțiilor de stat – 250 milioane lei. Dintre cheltuielile eligibile amintim taxe de studii, inclusiv licență, master, inclusiv Master, doctorat; achiziția de calculatoare, laptopuri, imprimante, aplicații informatice de specialitate, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități; plata chiriei, în limita a maximum 300 euro/lună, la cursul BNR din ziua plății; parte/avans din achiziția unei locuințe; cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus;
Programul Family Start-vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 45 de ani, care își întemeiază o familie și/sau persoanele care formează o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă; valoarea maximă a creditului – 150.000 de lei; plafonul de venituri ce permite participarea în program – venitul net pe membru de familie este de până la 6.000 lei, respectiv de până la 7.500 lei pentru familiile monoparentale. Venitul net lunar pe membru de familie în sensul prezentului program reprezintă salarii nete lunare/ venituri din salarii. Precizare: prin venit net lunar se înțelege inclusiv indemnizația pentru creșterea copilului. plafonul total al garanțiilor de stat – 250 milioane lei.
Printre cheltuielile eligibile sunt costurile ce decurg din evenimente care conduc la obținerea statutului de soț și soție, precum cununia religioasă, cununia civilă sau ceremonia cu prilejul căsătoriei, dar nu mai mult de 20.000 lei; solicitarea plății se face în termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul; plata cheltuielilor cu spitalizarea în cazul nașterilor; cheltuielile cu creșa, grădinița, școala etc. (A.N.)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…