Ieri, în prezenţa prefectului judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara a avut loc o întâlnire de lucru pe tema oportunităţilor destinate agenţilor economici în formarea profesională a angajaţilor. La dezbateri au participat inspectorul şcolar general al judeţului, Maria Ştefănie, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Nicolae Fara, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Hunedoara, Crinela Gafton, şi agenţi economici din judeţ.
Subvenţie pentru ucenici
Directorul AJOFM Hunedoara, Nicolae Fara, le-a prezentat agenţilor economici facilităţile legislative în profesionalizarea angajaţilor. În special, s-a referit la cursurile de formare profesională de 12, 24 şi 36 de luni, reglementate de Legea uceniciei la locul de muncă. Mai precis, angajatorul poate să-şi califice angajaţii la locul de muncă şi, în acelaşi timp, să beneficieze de o subvenţie de 1.125 de lei pe lună, pentru fiecare contract de ucenicie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă.
„Toată lumea ştie că există o penurie a forţei de muncă. Marele război al angajatorilor a devenit în acest moment recrutarea şi păstrarea forţei de muncă. Ne aliniem şi noi, până la urmă, Europei de Vest, unde se ştie că forţa de muncă pregătită este aur curat. În demersul acesta intervenim şi noi pentru a-i ajuta să-şi formeze angajaţii la locul de muncă. Vorbim de acei ucenici şi stagiari a căror formare profesională poate fi finanţată pe proiecte europene. Practic, angajatorii nu au nimic în plus de făcut decât ceea ce prevede legislaţia naţională. Tot ceea ce înseamnă documentaţie şi îndrumări le oferim noi în mod gratuit. Îi aşteptăm doar să aplice ca să îşi fidelizeze acea forţă de muncă pe care o caută”, a declarat directorul AJOFM Hunedoara.
Şcoala, adaptată la piaţa muncii
De asemenea, inspectorul şcolar general al judeţului, prof. dr. Maria Ştefănie, le-a vorbit angajatorilor despre importanţa colaborării dintre mediul educaţional şi agenţii economici în căutarea de personal calificat. Aceasta a arătat că şcoala încearcă să se adapteze cerinţelor de pe piaţa forţei de muncă. Drept dovadă, numărul claselor din învăţământul dual este în creştere de la un an la altul, iar în aria curiculară a şcolilor profesionale sau tehnice au fost incluse noi meserii. „Pentru noi, învăţământul profesional liceal şi tehnic reprezintă o prioritate. Astfel, în fiecare an şcolar, cu sprijinul partenerilor şi colaboratorilor noştri, a agenţilor economici, organizăm întâlniri de lucru, astfel încât, să cuprindem în oferta noastră educaţională calificări şi specializări care să aibă corespondent pe piaţa muncii. De la un an la altul, cererile din partea agenţilor economici sunt în creştere. Spre exemplu, dacă anul trecut erau trei clase în învăţământul dual, pentru anul şcolar următor acest număr este mult mai mare şi numărul de calificări solicitate este de nouă”, a afirmat prof. dr. Maria Ştefănie.
Directorul general al CCI Hunedoara, Crinela Gafton, a oferit informaţii despre programele derulate de instituţia pe care o conduce, pe fonduri europene. Programe care cuprind atât formarea profesională a angajaţilor cât şi sprijinirea iniţiativelor private, mai ales a celor care sunt la început de drum.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…