Categories: Comunitate

Cum poţi deveni ofiţer de penitenciar

Magdalena Şerban

Curaj, comunicare şi, mai ales, uniformă.  Dar asta nu este tot ceea ce presupune munca într-un penitenciar. În spatele unei clădiri puternic monitorizate, a unei discipline „ca la carte”, sunt şi multe aspecte care te pot face să alegi această  profesie.
 

O multitudine de posibilităţi
Pentru cei care vor să îmbrăţişeze acest domeniu, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îi întâmpină, şi în acest an, cu diverse oferte de studii, prin cele trei instituţii de învăţământ superior, reprezentative. Astfel, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, prin Facultatea de Poliţie, asigură formarea iniţială a ofiţerilor de penitenciare, studiile având o durată de trei ani. Se acordă burse de merit pentru performanţe şi totodată, burse sociale, în baza cadrului legislativ. De asemenea, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul“ din Bucureşti organizează studii universitare de licenţă pentru „Psihologie-Informaţii” şi „Studii de Securitate şi Informaţii”, cu aceeaşi durată de trei ani, iar Institutul Medico-Militar din Capitală are şi el o programă de învăţământ, greu de refuzat (şase ani de studii pentru specializările medicină, medicină dentară şi cinci, pentru farmacie). Nici Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna nu este mai prejos în susţinerea cursurilor, propunându-şi să asigure viitorilor agenţi de penitenciare, pregătirea specifică domeniului execuţional-penal, pe parcursul unui an. Ca puncte forte pentru fiecare dintre ofertele propuse, se asigură masa, cazarea, echiparea şi asistenţa medicală, în timpul şcolarizării, precum şi acordarea unei solde lunare. Este bine de ştiut că imediat după terminarea şcolii, absolvenţilor li se asigură un loc de muncă, prin repartizarea într-o unitate a sistemului penitenciar şi li se acordă gradul de ofiţer în sistemul administraţiei penitenciarelor.

Campanie de informare în licee şi colegii      
„Pe o piaţă a muncii greoaie, chiar uşor blocată, creearea unor locuri de muncă reprezintă un mare pas. În ceea ce priveşte campania de informare, o vom face în rândul liceelor şi colegiilor judeţene, la nivel de ani-terminali. Preferăm, comparativ cu anii trecuţi, un contact direct cu cei interesaţi. Este foarte important un dialog deschis. O echipă mixtă, în uniforme specifice, se va deplasa în diferite locaţii, pentru a susţine o prezentare în acest sens. Va fi prezentă la Simeria, Deva, Hunedoara şi Brad, până la finele săptămânii în curs”, spune subcomisarul Daniel Ţugmeanu, directorul Penitenciarului Bârcea Mare.
Iar tot ca posibilităţi de promovare, sunt incluse şi site-urile şcolilor vizate, avizierele şi revistele liceelor, pliantele şi bineînţeles, site-ul penitenciarului (www.penitenciarulbirceamare.ro). Noutatea campaniei mai constă şi în faptul că, pe lângă informarea cu privire la oferta şcolară, se va mai pune accent pe prezentarea efectelor nocive ale plantelor etnobotanice şi ceea ce se află în spatele consumului acestora.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago