Cum poţi obţine pensie din statele Uniunii Europene
Cetăţenii români care au muncit o perioadă cu forme legale în state membre UE pot beneficia de pensie din ţara respectivă, iar stagiul de cotizare poate fi luat în calcul în momentul pensionării şi în ţara de origine. Este şi cazul mai multor hunedoreni care au făcut dovada muncii în străinătate, beneficiind de aceste drepturi în condiţiile prevăzute de lege.
Cererile pot fi depuse în ţară
„La nivel de judeţ sunt în jur de 1.500 de persoane care beneficiază de pensii comunitare. Cele mai multe astfel de pensii sunt din state precum Spania sau Italia. Cetăţenii trebuie să ştie că, dacă au realizat stagii de cotizare în România, dar au lucrat şi într-un alt stat membru al UE, în momentul pensionării pot beneficia de pensie naţională, dar şi de pensie comunitară. Mai exact, aceştia pot beneficia de pensie din România, pentru perioadele de activitate relizate în ţară, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010. Iar pentru perioadele de stagiu realizate în alt stat european pot beneficia de pensie, tot aşa, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia proprie acelei ţări, cum ar fi stagiul minim de cotizare ş.a.
Un lucru important este că la momentul pensionării, stagiile de cotizare sunt recunoscute reciproc ca vechime în muncă, atât de către statul român, cât şi de alte state membre ale UE. Nu are relevanţă care este mărimea acestora ca perioadă în timp, sau dacă au existat întreruperi. Referitor la cererea de pensionare, aceasta poate fi depusă fie în ţară, fie în alt stat membru al UE, la autorităţile cu atribuţii în domeniu. Cetăţenii care au domiciliu în judeţul Hunedoara pot depune cererea de pensionare la Casa Judeţeană de Pensii Hunedoara”, a explicat Ilie Toma (foto), directorul instituţiei amintite. Acesta a mai afirmat că soluţionarea cererii de pensionare din partea unei persoane care a realizat stagii de cotizare în ţară şi într-un alt stat membru UE durează în medie trei luni.
Toata stima si tot respectul domnule Toma!