Cum se înţelege capra cu înalta tehnologie, la Ghelari
Comuna Ghelari ar putea ajunge un exemplu pe harta României la capitolul investiţii de succes. Aici au demarat lucrările la un parc fotovoltaic, care se va întinde pe aproape 30 de hectare, fiind vorba de o investiţie de 40 de milioane de euro, unică în România, dar şi în Europa de Est, susţin specialiştii. Doar că, lucrările pe care constructorul le face în zonă se pare că i-au deranjat pe vecinii din imediata apropiere a viitorului parc energetic, proprietarii unei ferme de capre.
„N-am fost anunţaţi despre începerea lucrărilor”
Aceştia susţin că nimeni nu i-a anunţat despre începerea săpăturilor care se fac în apropierea fermei, ei fiind până acum, oarecum, „stăpâni” pe acea zonă. Dar principala problemă pe care soţia proprietarului fermei, Roxana Rădoane, a sesizat-o redacţiei ziarului este legată de un drum de acces către locul unde sunt construite adăposturile animalelor. „Ferma a fost construită în 2005 de către un italian, iar noi am cumpărat-o în 2008. Drumul pe care mergeam la fermă este acum blocat de o groapă pe care au săpat-o cu excavatorul. Nu vom avea pe unde ajunge la animale, mai ales cu un camion cu furaje sau cu apă”, a spus Roxana Rădoane. Ajunşi la faţa locului pentru a vedea care-i situaţia, soţul acesteia a bătut în retragere, susţinând că de fapt lucrurile nu sunt aşa cum par şi că el speră că se vor rezolva. Acesta a mai arătat că, între timp, a discutat cu cei de la firma care execută lucrările şi cu cei din administraţia locală, care l-au anunţat că s-au găsit deja soluţii astfel încât nimeni să nu aibă de suferit.
„Drumul va fi păstrat cu siguranţă”
Aceeaşi bunăvoinţă în aplanarea situaţiei au arătat-o şi reprezentanţii SC Corvin Fotovoltaic SRL Hunedoara, companie cu capital mixt, româno-german, care spun că dincolo de această situaţie, trebuie să existe o bună vecinătate între cele două părţi şi pe viitor. „Am concesionat de la Primăria Ghelari 29 de hectare de păşune, încă din 2010, care au fost folosite de proprietarul fermei până acum, nimeni neavând nimic împotrivă. Odată cu începerea lucrărilor, au trebuit să se facă gropi şi în apropierea fermei de animale, lucru absolut normal, dat fiind faptul că avem concesionat terenul până la gardul proprietăţii. Nimeni nu este interesat să deranjeze pe nimeni, iar drumul de acces la fermă cu siguranţă va fi păstrat. Ne aşteptăm şi din partea proprietarilor fermei să respecte anumite reguli, spre exemplu, să nu lase câinii nesupravegheaţi, care sunt foarte agresivi, în timp ce angajaţii muncesc în teren. Proiectul pe care l-am demarat în comuna Ghelari este una dintre cele mai mari investiţii din România şi o noutate absolută”, a explicat Ion Negricioiu, consultant tehnic al SC Corvin Fotovoltaic SRL.
Mai sunt alte două căi de acces
Arbitru între cele două părţi beligerante, primarul comunei Ghelari, aflase, atunci când l-am contactat pentru a-i solicita un punct de vedere, despre neînţelegerile apărute între cei doi vecini. Primarul Ioan Bulbucan, cel care a reuşit să-i convingă pe investitori să rămână în comuna Ghelari, deoarece aveau şi alte opţiuni în analiză, a afirmat că spiritele s-au încins degeaba, deoarece soluţiile au fost deja găsite. „Lucrările au început încă din martie 2015. Înainte de asta au fost urmate o serie de proceduri, au fost eliberate toate autorizaţiile necesare, tot itinerariul încheindu-se cu depunerea cererii de finanţare la Bucureşti. Este un proiect în valoare de 40 de milioane de euro finanţat în proporţie de 50 la sută din fonduri europene şi guvernamentale şi 50 la sută din fonduri private. Revenind la problema cu drumul, ridicată de proprietarul fermei, trebuie spus că în acest moment mai există alte două căi de acces către crescătoria de animale, dar şi cea veche va fi păstrată. Topograful primăriei a găsit deja soluţia, urmând să se facă o deviaţie de 50 de metri de la drumul existent, astfel încât să nu se suprapună cu terenul concesionat firmei care execută lucrările la parcul fotovoltaic. Marţi, 11 august, vom avea o întâlnire la primărie cu reprezentanţii tuturor părţilor implicate, unde vom pune la punct tot ce trebuie făcut, astfel încât, toată lumea să fie împăcată”, a afirmat Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari. Mai mult de atât, acesta a afirmat că s-a gândit din timp atunci când a negociat construirea parcului fotovoltaic, cerându-le proiectanţilor să monteze panourile solare pe stâlpi cu o înălţime de cinci metri, astfel încât păşunea să rămână intactă şi să poată fi folosită.
Iluminat public gratuit
Din datele oferite de primarul Bulbucan, parcul fotovoltaic va avea o putere de 6,4 MWh şi va fi compus din peste 800 de panouri solare amplasate pe stâlpi care urmăresc soarele atât pe orizontală, cât şi pe verticală, pe bază de senzori. Terenul a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani, la bugetul primăriei urmând să intre anual suma de 20.000 de euro, care pe viitor va fi renegociată. În plus, o parte din factura de la iluminatul public al comunei va fi suportată de firma respectivă, acestea nefiind singurele beneficii pentru comună de pe urma investiţiei.