Comunitate

Cum și cât a evoluat sanatoriul din Geoagiu, în ultimul an

Magdalena Șerban

Deși multe unități sanitare din țară se confruntă cu o scădere a adresa­bi­lității, pacienții nemaidorind să apeleze la serviciile medicale oferite prin spi­talizare (de zi sau continuă), există și instituții aflate la polul opus. La Sa­na­toriul de Pneumoftiziologie Geoagiu, ultimul an a adus dublarea adresa­bi­lității și totodată mărirea ariei, trecând de granițele județului.

Fără vorbe, doar cu cifre
Concret, cifrele arată cel mai bine din iulie 2023 până la finele lui iunie 2024, dat fiind faptul că la Geoagiu s-a înre­gistrat o creștere a adresabilității paci­en­ților pentru internare continuă cu 17,2%, mai exact de la 862 (01.07.2022-30.06.2023) la 1041 de pacienti. În compartimentul de spitalizare de zi, creșterea a fost de 48,34%, adică de la 895 (01.07.2022-30.06.2023) la 1753. Din numărul cazurilor internate și eva­luate, aproximativ 30% reprezintă pa­cienți noi. În fapt, sanatoriul deservește pacienții cu vârsta de peste 18 ani, din județul Hunedoara, dar și din alte zone pre­cum Timiș, Alba, Sibiu, Caraș-Severin, Sălaj, Maramureș, Bihor, Bistrița-Năsăud, etc. Totodată, mergând mai departe cu statistica, în am­bu­la­toriul de speciali­tate, în 2023 au fost consultați 395 de pacienți (121 pacienți asigurați și 274 neasigurați), iar până în 27.08.2024, numărul cazurilor consultate a crescut la 404 (218 pacienți asigurați și 186 nea­sigurați).

Dotări și modernizări
Pentru a spori calitatea actului me­di­cal, și la capitolul achiziții și dotări (din surse proprii ale instituției și din fon­durile alocate de Consiliul Județean Hunedoara), lucrurile s-au mișcat bine. S-au achziționat sterilizator laborator, auto­clav vertical 50L, analizator auto­mat de gaze și electroliți din sângele venos și arterial, aparate de aero­solo­terapie, dispozitiv reabilitare res­pi­ra­torie, frigidere pentru menținerea pro­belor de sânge, pentru medicamente și consumabile, necesare funcționării aparaturiii medicale în condiții optime de temperatură, mașini de spălat rufe/ le­njerie, pipete automate în cadrul la­boratorului de analize sanguine, pulso­xi­metre profesionale, stative pentru per­fuzii cu 4 cârlige, stingătoare de incendii, tensiometre cu stetoscop, scaune de recoltare, scaune tip fotoliu rulant trans­port pacienți, scaune WC pentru pa­cienții greu mobilizabili, trolere de ur­gență, termometre de etalonare, ter­mohidrometre.

Proiecte investiționale
Tot de la 1 iunie 2023 și până în pre­zent, au fost întocmite și/sau finalizate mai multe programe de modernizare, cum ar fi renovarea totală a bucătăriei și a sălii de mese, s-a implementat pro­iectul de dezvoltare a laboratorului de referință cu capacitate de investigații și analiză de microbiologie specializate și achizitionare de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale, a avut loc mutarea sălii de recuperare res­pi­ra­torie într-un spațiu mai mare, urmează construirea unei saline în interiorul sălii de recuperare respiratorie, s-a obținut aprobarea înființării a două noi ca­binete de specialitate în Ambu­la­toriul Integrat – Cardiologie și Medicină in­ternă, s-a mai bifat un proiect de construcție nouă Ambulator de Spe­cialitate Integrat și com­partiment de Radiologie-Ima­gis­tică, (prin progra­mul de screening) și pro­iect de in­vestiții în infrastructura pu­blică a am­bulatoriilor unităților sani­tare/struc­turilor sanitare publice – do­tare.

Efort comun
„Am încercat să facem tot ceea ce a ținut de noi și a stat în puterea noastră, în principal canalizându-ne atenția spre câștigarea unor finanțări care să facă posibile diferite investiții. Ajutorul Con­siliului Județean Hunedoara, entitate în subordonarea căreia ne aflăm, este incontestabil, lucru pentru care doresc să mulțumesc conducerii, în mod spe­cial domnului președinte Laurențiu Nistor. Deoarece urmează ca din oc­tom­brie să preiau mandatul de primar, câștigat la alegerile locale din iunie 2024, e vremea să trag linie, ușor. Sper ca munca și implicarea mea să fi dat roa­dele scontate. Mulțumesc foarte mult întregii echipe a sanatoriului, efor­tul fiind unul comun și susținut. Voi pleca cu strângere de inimă, dar e timpul să pun umărul și pentru comunitatea din Bucurecși, comuna care a rămas pe loc, nedezvoltându-se așa cum ar fi meritat. Mulțumesc încă o dată tuturor celor care mi-au fost alături și au crezut în mine”, a transmis managerul Sana­to­riu­lui de Pneumoftiziologie din Geoagiu, Ancuța Suciu (foto). Reamintim că pa­cienții se pot programa pentru oricare modalitate de internare (continuă, spitalizare de zi, recuperare respiratorie sau ambulator) la oricare dintre cei 5 medici angajați aici, apelând numărul de telefon 0738.693116 sau 0735.635702 ori scriind la adresa de email info@sanatoriulgeoagiu.ro.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago