Cum şi de cine suntem conduşi?!

Unii au afirmat că o societate are conducătorii pe care îi merită.
Este un mod de abordare. În opinia mea, un asemenea mod de interpretare a unei situaţii socio-politică, este de factură rapidă şi uşoară, cu un anumit iz de supărare.
La întrebarea de mai sus putem găsi o mulţime de răspunsuri. Răspunsurile depind de nivelul de informare şi pregătire, de apartenenţa politică, de interesele pe care le susţinem, de moralitatea şi sinceritatea noastră şi poate şi de multe altele.
Un lucru poate fi acceptat, şi acela este că întodeauna au existat conducători buni şi răi. Problema este, CINE ne spune, care sunt buni şi care sunt răi? Cel mai mare factor de opinie este mass media. De aici decurg, în cele mai multe cazuri, multe din opiniile care se crează, direcţiile în care o societate alunecă la un moment dat. Important este ce, cine şi cum dă informaţiile, dar şi cum sunt transmise către consumatorii – membrii societăţii, activi sau pasivi.
În perioade de criză, ca aceasta pe care o traversăm, se evocă rapid suportul popular. Depinde cum se foloseşte acest suport, în baza fireşte a datelor şi informaţiilor date, a felului în care ele se transmit. Este cunoscut că această criză a cuprins statele lumii, într-o măsură mai mare sau mai mică. Potrivit specialiştilor, alternativele actuale sunt fie o criză violentă, fie o criză de intensitate mai redusă, dar de lungă durată. Şi, dacă acest lucru este adevărat pentru cele trei mari puteri economice ale lumii, trebuie să ne imaginăm ce se va întâmpla în ţările în curs de dezvoltare, care depind direct sau indirect de ele. Cine ne spune cu adevărat care sunt conducătorii buni şi care sunt răi, care este soluţia adecvată în această situaţie de criză mondială.
Oare care măsuri socio-economice sunt cu adevărat cele mai bune, când trebuiau sau cum trebuie a fi luate?! „ Banii învârt lumea” îşi repetau căutătorii de aur, când îşi riscau viaţa căutând metalul preţios. Alergarea nebună după bani domină în cultura contemporană. Ea distruge  viaţa oamenilor, le pătează conştiinţa şi îi determină să răstoarne guverne, şi nu numai.
Ne-am obişnuit să trăim într-un climat al ostilităţilor permanente. A devenit o rutină la care nu mai luăm seama. Niciodată în istoria omenirii nu a existat atât de multă tensiune şi violenţă ca în zilele noastre. Din acest motiv avem nevoie de foarte multă raţiune şi înţelegere a fenomenelor. Situaţia tulbure în care trăim astăzi nu este dată numai de evenimentele internaţionale. Factorul care subminează structura fundamentală a celor mai multe ţări îl reprezintă conflictele interne. Starea aceasta este rezultatul luptelor interioare, al  nefericirii şi înstrăinării de Dumnezeu. Mare parte a conflictelor sociale din lumea contemporană au apărut din cauza frustrărilor, a injustiţiei şi a disperării pe care le îndură din ce în ce  mai mulţi oameni. Cu toate acestea cred că este total neproductiv, în condiţiile de astăzi, să instigăm sau să alimentăm starea de nemulţumire a unor clase sociale. Din nefericire, unii nu realizează că o confruntare de o anumită natură şi factură nu este soluţia optimă. Soluţia optimă este să ne bazăm pe instituţiile democratice ale statului. În final, aşa după cum am spus-o, într-o întrunire cu multe feţe bisericeşti, conducătorii bisericilor, biserica creştin-ortodoxă şi celelalte confesiuni ar trebui să aibă un rol mult mai important şi transparent în caracterizarea celor care ne conduc. Şi asta pentru a schimba fundamental felul în care ne comportăm.

Ing. Iosif Veniamin Blaga,
deputat în Colegiul Uninominal nr. 2 Orăştie

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Nu "unii au afirmat" ci Herodot "Parintele istoriei" spune asta ca "Fiecare popor isi merita conducatorii".

  • 'Nea Ioska!!!
    Mai spui si adevaruri, dar parca suna a "testament" ce ne scrii 'matale !!!
    Dar cum "palaria masii" sa te mai credem cind ai fost unul dintre "tradatori",daca ne vorbesti pina si de :" rezultatul luptelor interioare, al nefericirii şi înstrăinării de Dumnezeu" ???
    Am inteles , se apropie alegerile cu repeziciune!!! Eu unul iti recomand cu incredere, postura de "proprietar de banca" in parc la Orastie!!! Mai sunt copii, nepoti si oameni care au nevoie de dumneata!!!
    „ Banii învârt lumea” este adevarat dar sa nu fii "nesatul " , sa mai invirta si ALTII...!!!

  • sa nu cumva sa te atingi de aurul din certej -deva ca vei claca,si o vei lua pe cocoasa!esti un tradator de neam si de tara de cea mai joasa calitate,un comunist- bosorg!tu si canadienii tai cianuristi veti platii cu varf si indesat daca miscati un deget din aurul strabun al neamului romanesc.nu stiu de ce tot apari aici,paraca esti abonat saptamanal la acest ziar...RUSINE ...cel de sus are dreptate,stai pe banca in parca in Orastie,ai rija de nepoti si copii,etc.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

20 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

20 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

20 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

20 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

20 de ore ago