Cum sunt batjocoriţi bolnavii în Deva
La serviciile Policlinicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva apelează pacienţi din tot judeţul. Lunar, la unitatea medicală sunt acordate aproximativ 17.000 de consultaţii, ceea ce înseamnă peste trei sferturi din examinările medicale de acest tip acordate pacienţilor din judeţ. Motiv pentru care, holurile unităţii din Deva sunt în permanenţă aglomerate. Iar, pentru a beneficia de un examen medical la un specialist din unitatea deveană, pacienţii au nevoie de o programare telefonică sau on-line. Sau, trebuie să ridice un bon cu un număr de ordine, de la ghişeul policlinicii, pentru a beneficia de examenul medical în aceeaşi zi.
Fac drumuri de zeci de kilometri
De la primele ore ale dimineţii, asta însemnând ora 5.00, uşile policlinicii deschizându-se la ora 6.00, oamenii se înghesuie pe treptele clădirii pentru a prinde un bon care le dă siguranţa că vor ajunge în cabinetul medicului de care au nevoie. După care, se pun pe aşteptat, ore întregi, pe holurile policlinicii, până le vine rândul. Cei mai nemulţumiţi de statul la coadă şi de timpul îndelungat de aşteptare sunt oamenii veniţi din localităţi precum municipiul Brad sau Vulcan. „Am ajuns la 6 dimineaţa în Deva şi aştept să intru la medicul specialist. E greu să stai şase-şapte ore să aştepţi, dar nu avem încotro”, ne-a spus ieri un bărbat care aştepta pe holurile policlinicii, fiind ora 12.00. Şi o femeie din Vulcan ne-a spus că ea trebuie să plece cu noaptea în cap de acasă, pentru a ajunge în timp util la Deva, iar cheltuielile cu drumul sunt foarte mari, în raport cu veniturile mici pe care le are, nemaivrând să comenteze despre timpul pe care-l pierde în aşteptare. De-a dreptul revoltat de situaţia de la Policlinica Spitalului din Deva a fost un devean, care a încercat să-şi facă o programare on-line, pentru a nu fi nevoit să stea pe treptele unităţii de dinainte de ivirea zorilor, doar că site-ul spitalului nu a funcţionat atunci, a susţinut acesta. „Am încercat să-mi fac o programare on-line, dar site-ul nu a mers. Asta, pentru că am vrut să evit să mă înghesui pe treptele policlinicii pentru a prinde o programare. Nu mi se pare normal să se întâmple aşa ceva. Să trebuiască să vii cu noaptea în cap pentru a fi examinat de un medic”, ne-a spus bărbatul.
Consultaţii cu porţia de la CAS
Explicaţiile reprezentanţilor policlinicii din Deva, vin să facă lumină în acest caz. Practic, sistemul de programări este structurat pe mai multe criterii, care ţin cont inclusiv de numărul limitat de consultaţii pe care Casa de Asigurări de Sănătate le decontează pentru o zi. Mai mult de atât, există două tipuri de pacienţi, cei cu boli cronice, care ştiu din timp în ce dată trebuie să se prezinte la medic şi cei cu afecţiuni temporare, care nu pot amâna „întâlnirea” cu doctorul. Prin urmare, şi programările se fac în mai multe feluri, bolnavii cronici se pot programa prin telefon sau on-line, iar acestea se fac de pe o lună pe alta, fiindu-le alocate jumătate din numărul de consultaţii zilnice pe care le poate acorda un specialist, decontate de CAS. Iar, celelalte consultaţii sunt alocate pacienţilor care au boli a căror examinare nu poate fi amânată şi se fac în baza bonurilor de ordine care pot fi ridicate de la ghişeul unităţii. Întrebat de ce totuşi oamenii vin cu noaptea în cap la policlinică, Gabriel Berceanu, cel care conduce Spitalul Judeţean Deva, în locul managerului demisionar Călin Laza, ne-a spus că acest aspect îi depăşeşte. Acesta a mai declarat că site-ul pentru programările on-line funcţionează. „Am verificat şi, aşa cum ştiam, se pot face programări on-line şi telefonic, în limita a jumătate din numărul zilnic de consultaţii pe care le acordă un medic specialist. Unele se epuizează repede, fiind vorba de foarte mulţi pacienţi cu aceeaşi afecţiune. Restul de consultaţii sunt la liber. Motivul pentru care pacienţii vin aşa devreme ne depăşeşte”, a explicat Gabriel Berceanu.
Ieri, din curiozitate, am întrebat la ghişeul policlinicii dacă pot ridica un bon de ordine pentru a beneficia de o consultaţie la un oftalmolog, fiind ora 11.00 şi am aflat că da, aş fi putut ridica acel bon, fără să fi stat de la 5 dimineaţa. Ce-i drept, am aflat că la alţi medici, mai ales la specialiştii diabetologi, programările se epuizează pe loc, imediat cum se deschide uşa policlinicii.
Da, așa este. Asta a rămas după Managerul demisionar. Iar actualul Manager, fie și interimar, să spui că te depășește aspectul. e..de râs.Președintele Consiliului Județean, D nul Laurențiu Nistor a aflat ?
„Probaa de … pix”
Dupa „proba de pix”, constat ca s-a remediat ce era de remediat. Dar sa nu recunosti ca „uneori” sunt probleme (si mai ales in cazul reclamat de subsemnatul), nu e tocmai „kusher” ! Pentru data viitoare (caci sigur se va mai intampla) nu va mai acord „zile”, ca sa ma puteti contrazice.
Eh, daca s-a rezolvat „chestiunea”, imi permit sa repet comentariul pe care voiam sa-l postez in 30 august a.c.
–––––––––––––––––––––––––-
Este adevarat ce s-a spus/scris dar … nu trebuie acuzat Spitalul/ Policlinica. La Policlinica din Deva se vad consecintele plecarii multor medici in strainatate. Se poate deduce ca Spitalul din Deva a ramas singurul din judet care are medici la toate specialitatile ! Cred ca singurul lucru care se poate face in situatia mentionata (si trebuie facut ) este cresterea numarului de pacienti acceptati zilnic la plata de catre CJAS HD, mai ales daca tinem cont de faptul ca, la multe specialitati, cabinetele respective deservesc intregul judet ! Referitor la programarea on-line, ar fi foarte binevenita pentru pacienti aceasta modalitate, dar … la „practica romaneasca” in chestiunea inscrierii si a servirii, ar fi o continua discutie /disputa. Ma gandesc ca 1) trebuie rezervat zilnic un numar de numere de ordine/ consultatii pentru pacientii din restul judetului, si, implicit, un numar mai mic cu ceva pentru deveni (poate proportional cu ponderea populatiei din diferite zone fata de totalul pe judet), precum si 2) programarile on-line catre policlinica sa fie efectuate de catre asistenta medicului de familie, de comun acord (in ce priveste data) cu pacientul, in momentul eliberarii Biletului de trimitere catre Policlinica.