Adriana Năstase
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București și Geoparcul aspirant UNESCO Ținutul Buzăului se alătură Nopții Cercetătorilor Europeni 2021. Evenimentul va avea loc, la nivel național, în 24 și 25 septembrie.
Cum văd azi producția de mâine
Ediția din acest an are ca temă principală energia verde prin „ReCoNnect – The Green Deal” și invită publicul larg la descoperirea, într-un mod interactiv, educativ și distractiv a științei și a rezultatelor muncii cercetătorilor.
Din acest motiv, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și-a propus să aducă cercetarea în mediul rural și, mai mult decât atât, îi provoacă pe elevii din cadrul Rețelei EduGeoparc să descopere energia verde din comuna lor. Ei se vor întâlni cu specialiști care le vor da detalii despre cum se produce energia verde și vor putea dezbate împreună, în cadrul unor discuții în cadrul comunității – „community talks” intermediate de Geoparc, teme legate de energia curată și viitorul planetei Pământ.
Hidrocentrala de la Sântămăria Orlea, una dintre cele 9 din amenajarea hidroenergetică Râu Mare Retezat, va fi punctul de plecare într-o discuție despre cum văd tinerii de azi producerea de energie de mâine. La Baru descoperim împreună cu specialiștii de la Euroelectric srl cum se fabrică panourile fotovoltaice și stațiile pentru încărcarea mașinilor electrice și aflăm cum vor circula autoturismele viitorului. Rolul acestor activități este de a-i apropia pe copii de știință.
„Plastic vorbind, rolul Nopții Cercetătorilor e să ne facă să nu ne fie frică de știință, să nu ni se pară complicată nici matematica, nici fizica, nici chimia și să vedem că ceea ce ne înconjoară are o explicație, iar aparatele pe care le folosim au la bază rezultatele unor cercetări. În același timp, sunt foarte mulți copii care pot să devină cercetători sau pot să lucreze în domenii specifice științelor, dar încă nu și-au descoperit abilitățile. Și atunci, Noaptea Cercetătorilor îi ajută să se descopere, să își descopere abilitățile și să descopere cum funcționează lucrurile în jurul lor”, afirmă Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului și membru în echipa de coordonare a evenimentului la nivel național.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…