Sorina Popa
Uniunea Europeană se adaptează la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat recent vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu implementarea Pactului Ecologic European, Frans Timmermans.
În aceste condiții, toate statele fac pregătiri pentru a reporni capacitățile de cărbune.
Sute de noi angajări
„A fost o discuţie mai lungă pe energie. Premierul s-a întâlnit cu cei de la Complexul Energetic Muntenia şi cei din Hunedoara pentru a reporni acele capacităţi care folosesc cărbune. Este clar că, în această situaţie complicată, toată Europa se uită la surse alternative pentru a produce energie. Şi România avea deja aceste resurse. Vom vedea dacă va trebui să importăm şi cărbune. Vor fi adăugaţi 300 MW. Asta înseamnă că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane din nou în sectorul minier, ceea ce este o vestă bună pentru aceşti oameni, care au suferit”, a declarat Florin Cîţu. “Dacă Europa revine la extracţia de cărbune, ar trebui să ne uităm şi la proiectul Roşia Montană. Până la urmă, avem şi acolo resurse pe care le putem folosi în interesul României şi ar trebui să ne uităm în ce condiţii am putea să începem şi acolo exploatarea”, a adăugat liderul PNL, Florin Cîțu.
Experienţă valoroasă
MESAGERUL HUNEDOREAN l-a întrebat pe Nicolae Stanca (foto), directorul general al DEVA GOLD SA, cum vede el redeschiderea minelor de cărbune din Valea Jiului și creșterea capacității minelor care sunt încă în funcțiune.
De precizat că Nicolae Stanca este unul dintre cei mai valoroși specialiști în domeniu pe care îi are țara noastră, cu o experiență extrem de valoroasă.
„Este nevoie ca un institut abilitat din Valea Jiului să facă un studiu de prezabilitate, de fezabilitate care să arate ce înseamnă în costuri redeschiderea minelor, cât costă metrul liniar de galerie și, etapizat, în cât timp se poate redeschide o galerie, fiecare cu specificul său. Institutul trebuie să ne spună toate acestea, dacă se mai pot redeschide lucrările vechi. Minele care încă mai funcționează au nevoie de utilaje noi. Ele trebuie înlocuite acolo unde este cazul. Se poate mări capacitatea de prroducție a minei prin deschiderea de noi orizonturi. De exemplu, să crești cu 20 la sută producția de cărbune, de câți oameni mai este nevoie pentru realizarea acestui lucru. Și, încă ceva. Personalul TESA de la mine să fie plătit proporțional cu cei din producție”, a declarat ing. Nicolae Stanca, directorul general al
SC DEVA GOLD SA.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…