Scriam în urmă cu puţină vreme, un editorial intitulat „Efectul parţial al uninominalului”. De asemenea, foarte recent am avut o serie numită „Lideri populişti sau autoritari”. Concluzia lor reunită ar putea suna cam aşa: votul uninominal şi-ar putea arăta pentru prima dată relevanţa, iar politicienii ne-ar arăta nouă că nu contăm doar din patru în patru ani.
Iniţiativa unei părţi din mass-media cu acoperire naţională, anume, de a cere parlamentarului ales uninominal să spună cum a votat este salutară, prin faptul că poate crea un curent de opinie, suficient de amplu pentru a fi băgat în seamă. Am ales deputaţi şi senatori în colegii relativ reduse ca extensie geografică şi număr de locuitori. Oamenii acelor colegii ştiu bine cu cine au votat şi cine a câştigat alegerile. Prin urmare, nu ar fi foarte complicat ca mass-media locală să preia şi să concretizeze iniţiativa pornită de la nivel central, prin care să solicite parlamentarilor aleşi în colegiile unui judeţ, să spună dacă la asumarea răspunderii Guvernului, pe legea care introduce măsuri de austeritate fără precedent (asupra necesităţii cărora s-a minţit, din considerente pur electorale), au votat pentru Guvern sau contra lui. Mass-media naţională nu ar avea decât de centralizat răspunsurile.
Personal, aş dori răspunsuri umane, nu politicianiste. Adică, în primul rând, un da sau un nu şi nu un noian de explicaţii şi justificări propagandistice, care să eludeze răspunsul propriu-zis. Celor din Opoziţie le va fi evident, mai uşor. Vreau să văd ce fac cei de la Putere, care au câştigat în colegiile lor electorale şi acum, urmând modelul „de la centru”, dau vina pe moştenirea grea liberală sau pesedistă. Aş mai vrea să ştiu şi următorul lucru – respectivii parlamentari au ştiut sau nu că se va accentua criza în 2010? Dacă nu au ştiut, atunci, au fost şi ei victimele dezinformării, practicate de propriile partide aflate la guvernare. Dacă au ştiut, de ce nu au spus, preferând o complicitate, cum o numea Radu Berceanu, „prin omisiune”?
Sper ca ziarele noastre să ofere răspunsuri clare, din partea fiecărui parlamentar din judeţ. Ca să ştim şi noi cum se poziţionează cei mandataţi să ne reprezinte interesele.
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…
View Comments
Chiar crede cineva ca inhibatii din jurul matrozului alcoolic de la Cotroceni vor vota altfel decat le va cere acesta ?
Votul uninominal , interesul alegatorilor , interesul national , democratia si legile ei , bunastarea si legile clamate de Constitutie ' sunt notiuni de campanie electorala . In rest - Ciocu mic ca acum suntem NOI la putere!
Nu doar in PDL functioneaza acest sistem. El este valabil in toate partidele..Asta este rezultatul a 20 de ani de cuplărai politic în care si-au schimbat partenerii între ei mai ceva ca în orgiile scandandinavilor!!