Pentru aducerea la cunoştinţa publicului larg a noilor modificări legislative, vă comunicăm alăturat un material informativ realizat şi transmis de Consiliul Superior al Magistraturii în care sunt sintetizate principalele elemente de noutate aduse de Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală.
De asemenea, pentru informarea corespunzătoare a cetăţenilor şi în special a justiţiabililor care au dosare penale pe rolul instanţelor de judecată la data de 01.02.2014, vă comunicăm în materialul ataşat principalele dispoziţii tranzitorii privind aplicarea Noului Cod de Procedură Penală cuprinse în Legea nr.255/2013.
Referitor la aplicarea legii penale mai favorabile din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, în urma desfăşurării activităţii comisiilor de evaluare constituite în acest sens în baza OUG 836/2013 la nivelul Penitenciarului Aiud şi Penitenciarului Bârcea Mare (Deva), vă comunicăm următoarele date statistice privind persoanele condamnate aflate în aceste centre de detenţie:
– la nivelul Penitenciarului Aiud au fost evaluate 938 de persoane, dintre care în 244 de situaţii s-a apreciat că se impune modificarea pedepsei (ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile) şi au fost sesizate instanţele competente să se pronunţe asupra acestor situaţii. Nu a fost identificat nici un caz în care ar putea interveni punerea în libertate ca urmare a aplicării legii mai favorabile, ci doar 7 cazuri a unor condamnaţi minori pentru care după 01.02.2014 se impune schimbarea pedepsei cu închisoarea în măsura educativă corespunzătoare şi internarea lor în centre educative sau de detenţie, după caz.
– la nivelul Penitenciarului Bârcea Mare (Deva) au fost evaluaţi 1.042 de deţinuţi, dintre care în 193 de cazuri au fost sesizate instanţele competente să se pronunţe asupra modificării pedepselor ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile. În 6 situaţii, s-a apreciat că ar putea interveni încetarea executării pedepsei şi punerea în libertate după data intrării în vigoare a Noului Cod Penal sau în imediata apropiere a acestei date.
Modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă conform legii atributul exclusiv al instanţei de judecată, comisiile de evaluare având doar dreptul de a sesiza instanţele competente în situaţiile în care apreciază că se impune modificarea sancţiunii, ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile.
Conform H.G. nr. 836/2013 şi O.U.G. 116/2013, la nivelul tuturor centrelor de detenţie au fost constituite Comisii mixte, formate din judecători, procurori şi personal administrativ, care au rolul de a evalua incidenţa legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.
Cosmin Muntean, purtător de cuvânt
al Curţii de Apel Alba Iulia
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…