Curtea de Conturi a constatat abateri financiare majore la CEH
Un raport al verificărilor făcute de Curtea de Conturi la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) privind eficienţa economică a societăţii a fost dat publicităţii. Inspectorii au controlat activitatea societăţii din anii anteriori lui 2014, constatând numeroase nereguli. Totodată, aceştia au stabilit care au fost pagubele aduse bugetului prin cheltuirea nejustificată a anumitor sume dar şi prin lipsa unei evidenţe a bunurilor CEH.
Locomotive „favorizate” la consumul de motorină
Raportul Curţii de Conturi a fost publicat de site-ul media stiripesurse.ro. Conform acestor documente, una dintre problemele identificate a fost cea a terenurilor expropriate şi netrecute în evidenţele CEH. Valoarea totală estimată a abaterii este în sumă de 98.000 de lei şi reprezintă valoarea terenurilor expropriate şi neînregistrate în evidenţa contabilă a unităţii ca şi venituri.
„Problema este una mai complexă şi mai degrabă de natură istorică. Toată Valea Jiului a reprezentat cândva proprietate privată a oamenilor care locuiau în zonă de sute de ani. Terenurile confiscate de regimul comunist au fost revendicate de rudele vechilor proprietari, dar a apărut veşnica problemă cu actele de proprietate. Această situaţie a fost speculată de către cei de la CEH, care au produs o harababură totală, ceea ce a şi generat pagubele la bugetul companiei”, scriu cei de la stiripesurse.ro. La acelaşi capitol, au fost trecute terenurile pe care era construită infrastructura minieră şi care nu au fost evaluate şi evidenţiate în contabilitatea CEH. Aici, abaterea este una colosală şi se ridică la peste 9,6 milioane de lei.
Inspectorii Curţii au mai descoperit la CEH nereguli privind deconturile pentru consumul de motorină. Mai exact, aceştia au constatat că aceleaşi locomotive aveau consum diferit de combustibil, deşi parcurgeau acelaşi traseu. O chestiune care pare simplă, dar, în acest fel, timp de un an s-au „consumat” în plus peste 20.000 de tone de motorină, în valoare de sute de mii de euro.
Deficienţe la achiziţiile de cărbune
CEH a mai fost prejudiciat cu sume fabuloase în urma unor achiziţii de cărbune pentru Electrocentrale Deva, parte a CEH, de la o firmă privată şi nedeclararea valorii energetice reale a cărbunelui, dar şi alte combinaţii descrise de inspectorii Curţii de Conturi ca fiind „erori”. Valoarea abaterii în acest caz depăşeşte suma de 13 milioane de lei. „Valoarea totală estimată a abaterii este de 13.678.014 lei (4,5 milioane dolari), reprezentând valoarea estimată a veniturilor obţinute de către SC Vitol SA din valorificarea certificatelor EUA (certificatele verzi), care au făcut obiectul garanţiei şi nu a fost luată în considerare la evaluarea şi semnarea contractului de achiziţie de cărbune”, se menţionează în raport.
Şi în cazul unei alte tranzacţii identice încheiate între CEH şi SC Vitol SA, inspectorii au constatat abateri grave. Aceştia arată că nu au fost respectate procedurile de achiziţie a cărbunelui, iar paguba a fost creată tot prin neevaluarea corectă a mărfii. „Valoarea totală estimată a abaterii este de 38.394.640 de lei (9,2 milioane de dolari), reprezentând valoarea estimată a veniturilor care au fost obţinute de către SC Vitol SA din valorificarea certificatelor EUA ce au făcut obiectul garanţiei, care nu a fost luată în considerare la evaluarea şi semnarea contractului de achiziţie de cărbune”, se arată în raportul Curţii de Conturi a judeţului.
O ultimă constatare a inspectorilor a fost cea legată de consumul de carburanţi înregistrat în actele contabile ale complexului, fără documente justificative, fapt pentru care a fost stabilită o abatere de 144.688 de lei. Fiecare deficienţă descoperită la CEH de către Curtea de Conturi a fost urmată de recomandări pentru remedierea ei, acestea nefiind în toate cazurile respectate, se mai consemnează în raport.