Ciprian Marinuţ
Deveanul Bogdan Juratoni (foto), singurul pugilist român calificat, până acum, la Jocurile Olimpice Londra 2012, graţie medaliei de bronz obţinute la Campionatul Mondial de la Baku, şi-a propus câştigarea medaliei olimpice de aur.
O binemeritată minivacanţă
Noul star al boxului românesc, Bogdan Juratoni, legitimat la Dinamo Bucureşti, se află în aceste zile într-o scurtă vacanţă acasă, la Deva. Tânărul de 21 de ani, care a obţinut prima medalie mondială pentru boxul tricolor după o pauză de şase ani, a venit în oraşul de la poalele Cetăţii să-şi revadă familia şi prietenii. După întâlnirile cu iubita, părinţii şi amicii, Bogdan şi-a făcut timp şi pentru o discuţie cu „Mesagerul hunedorean”.
Medalie dintr-un plus de voinţă
Ne-am întâlnit pe o terasă, iar Bogdan a surprins prin timiditate, o impresie de fragilitate, dată de faptul că era obosit şi „cam tras la faţă”, dar şi prin cursivitatea ideilor şi a discursului. N-am tatonat prea mult, pentru că povestisem anterior şi cu mama sa, Cornelia, care e antrenoare de atletism la CNS CSS „Cetate” Deva, şi am atacat cu o dublă întrebare „directă”: „Cum a fost la Mondiale? Te aşteptai să urci pe podium?”. Bogdan n-a eschivat, nu s-a umflat în pene şi a răspuns cu maximă sinceritate. „Nici nu îndrăzneam să visez la medalie. Meciurile au fost cumplit de grele, în special cele cu cubanezul şi armeanul. Am avut emoţii mari, ca orice sportiv la început de drum. Cred că am prins un vârf de formă şi am reuşit aceste victorii surprinzătoare. Păcat că în semifinale, am fost surprins de acea lovitură a ucrainieanului, pentru că, poate, luam aurul”, a spus Bogdan.
Munca, reţeta succesului
Evident, curiozitatea mea a „ţintit”, în repriza a doua, cu un „croşeu” spre… modul de pregătire pentru Mondiale şi a „atins” şi contribuţia antrenorilor de la Deva în obţinerea acestei medalii. Bogdan a confirmat încă o dată că nici o performanţă nu-i posibilă fără muncă, indiferent de gradul de talent, şi s-a dovedit inteligent şi diplomat în evaluarea antrenorilor săi. „Am muncit foarte mult şi foarte atent, în special, într-un stagiu desfăşurat la Câmpulung, la casa antrenorului Mircea Şimon. Acesta e un fost boxer medaliat cu argint la olimpiadă şi e prieten cu maestrul meu de la Dinamo, Napoleon Gheorghe. Amândoi au scos untul din mine la antrenamente, iar efectele s-au văzut în ring. Sunt conştient însă că şi lecţiile primite de la antrenorii din Deva, Silviu Vulc şi Ioan Olteanu, şi chiar cele de la primul meu antrenor, Nea Piţi, pe care nici nu mai ştiu cum îl cheamă cu adevărat, au avut rolul lor la obţinerea acestei medalii. Şi poate au contat într-un fel şi cei doi ani de atletism făcuţi cu mama, înainte de a începe boxul. Toate au format un puzzle, care a avut ca rezultat această medalie” a spus Bogdan.
Ambiţii de aur
În repriza a treia, am combinat „directele” cu „croşeele” şi am vrut să aflu totul despre „efectul medaliei” şi ambiţiile de viitor ale celui mai bun pugilist român (la amatori) al momentului. Bogdan a reacţionat de fiecare dată la superlativ, dovedind că are stofă de mare campion. „Am câştigat încredere în mine, dar nu mi s-a urcat succesul la cap şi sper să rămân acelaşi sportiv simplu, muncitor şi fără fiţe. Am primit deja un premiu de 10.000 de lei din partea preşedintelui Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, şi aştept premiile de la COSR şi MTS. Am avut şi o întâlnire cu Victor Leu şi mi-a promis şi el sprijin financiar. Nu mă interesează prea mult banii, ci aştept să încep pregătirea pentru Olimpiadă, pentru că îmi doresc medalia de aur. Programul îl va face antrenorul meu, Napoleon Gheorghe, pentru că el e capul în echipa noastră, iar eu îl voi respecta cu sfinţenie. Trebuie să-mi îmbunătăţesc rezistenţa şi forţa, pentru că după primele meciuri de la Mondiale, eram sleit, şi chiar şi acum, sunt cam tras la faţă. Trebuie să-mi obişnuiesc organismul să-şi revină în maximum 24 de ore după un meci greu. Eu am un stil de a boxa similar cu al lui Doroftei şi Mike Tyson, în care dau şi primesc multe lovituri, aşa că orice meci înseamnă un consum mare de energie. Sunt dispus la sacrificii şi eforturi, pentru că vreau să obţin aurul la Mondiale. Apoi, după un succes la Jocurile Olimpice, voi lua în calcul şi ofertele de trecere la profesionism”, a spus Bogdan Juratoni.
La Campionatul Mondial de la Baku, Bogdan Juratoni a fost învins în semifinale de ucraineanul Evgheni Khirtov, după un meci oprit de arbitru în runda secundă, din cauza unei lovituri la cap încasată de devean. În optimile de finală, Bogdan a trecut de vicecampionul olimpic de la Beijing, cubanezul Emilio Correa, iar în sferturile de finală, deveanul a dispus de vicecampionul mondial, Andranik Hakobian (Armenia).
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…