Festivalul Dac Fest, ajuns la a VII-a ediţie, a debutat vineri, la ora 20.30, cu o paradă de costume antice, deschiderea oficială având loc în Piaţa Parcului de Afaceri din Simeria.
A doua zi, sâmbătă manifestările festivalului au început de dimineaţă, pe platoul de la Măgura Uroiului. Aici erau amenajate ateliere antice, unde cei prezenţi au putut să vadă şi chiar să deguste din mai multe preparate culinare având reţete moştenite de pe vremea dacilor, să participe la diferite jocuri din acea perioadă, chiar să încerce hainele şi armurile, să modeleze lut, iar doritorii puteau să opteze pentru o coafură specifică dacilor.
Tot sâmbătă, a fost pus în scenă şi Ritualul Matrimonium, care le-a arătat numeroşilor spectatori prezenţi cum se desfăşura o nuntă la strămoşii daci, după care au urmat „luptele“ dintre daci şi romani, o suită de dansuri antice, jocurile de gladiatori şi o serie de manevre militare. Cea de a doua zi a festivalului a continuat apoi cu show-urile susţinute de trupele Praf, Aspru, Quas şi Focul Viu, ea încheindu-se cu Ritualul de înmormântare al conducătorului dac.
În ultima zi a festivalului, duminică, a avut loc Concursul Sica de Aur, iniţierea războiului, târgul de sclavi şi confruntarea finală dintre daci şi romani. De asemenea, nu au lipsit dansurile antice şi atelierele deschise pentru curioşii care doreau să ştie mai multe despre viaţa dacilor.
În ce priveşte participarea Ansamblului Drăgan Muntean la festival, Cristian Fodor, directorul instituţiei, ne-a declarat: „Ne bucurăm că, în calitate de parteneri al acestui festival, devenit deja tradiţional, şi tot mai apreciat, am putut să contribuim şi noi, cu orchestra şi interpreţii invitaţi, la reuşita ediţiei din acest an, prin cântecele populare aduse pe scena festivalului”.
La rândul său, Andrei Pogăciaş, doctor în istorie, vicepreşedinte al Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, organizatoare, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, Centrul Cultural şi de Creaţie al oraşului Simeria, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură, a ţinut să sublinieze: „Vin la fiecare festival cu mare plăcere, deoarece aici, la Măgura Uroiului, este foarte frumos şi este un loc bun pentru desfăşurarea Dac Fest. De la o ediţie la alta, festivalul este tot mai bogat în manifestări. Ca urmare şi publicul este tot mai numeros. Putem spune, acum la final, după ce tragem linie, că ediţia din acest an a fost un succes”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…