Dacă frauda se confirmă, Primăria Şoimuş va fi bună de plată
Bugetul local al comunei Şoimuş ar putea suferi o gaură de câteva milioane de lei, în cazul în care anchetatorii vor constata că banii alocaţi pentru lucrările de înfiinţare a reţelei de alimentare cu apă de pe raza comunei nu au fost cheltuiţi corect. Proiectul a fost finanţat din fonduri europene, implementarea acestuia fiind în curs, aşa cum se arată pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Ministerul, cu ochii pe bani
Suspiciunile de fraudare a fondurilor alocate proiectului au plecat de la o plângere penală depusă anul trecut de administratorul firmei care a contractat lucrările. Acesta a reclamat faptul că anumite documente depuse la autoritatea competentă pentru decontarea banilor europeni, respectiv Autoritatea de Management POS Mediu Timişoara, ar fi fost întocmite în fals. Acuzaţiile aduse de administratorul firmei reclamante sunt cercetate într-un dosar instrumentat de procurorii DNA. În cazul în care verdictul oamenilor legii va fi că fondurile au fost fraudate, Primăria Şoimuş va trebui să returneze sumele încasate din fonduri europene.
„Proiectul «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă în comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara», finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013 şi al cărui beneficiar este comuna Şoimuş, face obiectul unei anchete a Departamentului pentru Luptă Antifraudă. În conformitate cu legislaţia în vigoare, Autoritatea de Management POS Mediu efectuează în continuare rambursarea cheltuielilor realizate în cadrul acestui proiect, până în momentul punerii în mişcare a acţiunii penale. În cazul în care, la finalizarea anchetei, se confirmă indicii de fraudă, sumele plătite vor fi recuperate integral de la beneficiar”, a informat MFE.
Proiectul „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă în comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara” a avut un buget total de 20.495.772 de lei, din care 16.572.406 a fost cofinanţare europeană, conform datelor de pe portalul MFE.
Nereguli în lanţ
Reamintim cititorilor că plângerea depusă de administratorul firmei a fost înregistrată iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva. Odată cu declanşarea anchetei, procurorii deveni au constatat că dosarul nu este de competenţa lor, dată fiind mărimea prejudiciului şi complexitatea infracţiunilor.
Prin urmare, dosarul a fost trimis procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, de unde a plecat la DNA, din aceleaşi motive cu primul caz.
Tăvălugul financiar care ar putea să se abată peste bugetul local al comunei Şoimuş, se pare că este aşteptat şi de conducerea primăriei. Spunem asta, pentru că la una dintre şedinţele Consiliului local Şoimuş de lunile trecute a fost aprobat un împrumut de circa şapte milioane de lei, banii urmând să fie cheltuiţi pentru aceleaşi lucrări la reţeaua de alimentare cu apă finanţate din fonduri europene, conform informaţiilor date de consilierul local al comunei, Mirel Dubar.
Reclamaţia de fraudare a fondurilor europene depusă de administratorul firmei care a contractat lucrările proiectului derulat de Primăria Şoimuş nu este singura problemă de care s-ar putea lovi autorităţile locale ale comunei. În ultimele luni, în mai multe localităţi din comună au fost executate lucrări la aceeaşi reţea de alimentare cu apă, care au fost reclamate la poliţie ca nefiind autorizate în conformitate cu lucrările derulate pe drumurile publice. Şi în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru lucrări neautorizate pe drumuri publice, cercetările fiind în curs.
Tic-tac, tic-tac… inca un pic si trag clopotele!