Ieri, CCR a respins legea PSD care stipula că Parlamentul stabileşte data alegerilor locale, nu guvernul, cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. La pachet, CCR a respins şi ordonanţa de urgenţă a Guvernului Orban, prin care mandatele aleşilor locali au fost prelungite până la finalul lunii decembrie din cauza pandemiei. Curtea susţine că mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege, nu prin OUG.
Obligaţi să promoveze legea în Parlament
În aceste condiţii, în data de 21 iunie 2020, mandatele aleşilor locali expiră. Reamintim că mandatele aleşilor locali – primari, consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri judeţeni – au fost prelungite de guvern, prin ordonanţă de urgenţă, până“cel târziu” la finalul lunii decembrie. Constituţia nu prevede nici o situaţie în care mandatele aleşilor locali să fie prelungite – nici măcar starea de război. Ieri, liderul interimar PSD Marcel Ciolacu a declarat, după decizia CCR privind prelungirea mandatelor aleşilor locali şi stabilirea datei alegerilor locale, că îi invită pe toţi liderii parlamentari să negocieze un nou proiect de lege legat de data alegerilor locale, proiect care să fie semnat de toţi.
„Pe 21 iunie expiră mandatele tuturor aleşilor locali. Ne obligă ca de săptămâna viitoare să începem să promovăm această lege în Parlament. Da (vreau consultări) şi să semneze toţi liderii parlamentari”, a spus Ciolacu. Întrebat când vrea să fie data alegerilor locale, el a zis că nu vrea să se autopronunţe, pentru că altfel nu ar mai avea rost consultarile. „Fac apel la toate forţele politice să participe la acest dialog”, a mai spus Ciolacu.
Iată ce părere au unii dintre aleşii locali din judeţ referitor la această situaţie.
„Vinovaţii să plătească cu demisia”
„Dacă nu se rezolvă această problemă, administraţia publică locală va fi blocată 100 la sută. Orice document care iese din instituţie are semnătura primarului sau a preşedintelui consiliului judeţean. Nici o autorizaţie de construcţie nu va putea fi eliberată, nici un certificat de urbanism, ajutoarele sociale nici atât, proiectele pe fonduri europene vor fi oprite, salariile angajaţilor nu vor putea fi achitate. Invalidarea mandatelor primarilor aduce automat şi invalidarea mandatelor consilierilor locali. Ca atare, nici consiliile locale nu vor putea funcţiona. Vina e gravă, iar cine se face vinovat de această situaţie trebuie să plătească cu demisia”, a declarat Dan Bobouţanu (foto stânga), primarul municipiului Hunedoara.
„Sunt pregătit”
Primarul comunei Ilia, Marius Omotă (foto mijloc), susţine că situaţia prin care trecem, cu pandemia de noul virus, este una complicată. „Este clar că în această lună nu pot fi organizate alegerile locale. Totuşi, aceste alegeri vor trebui organizate anul acesta. Evident, ţinând cont de situaţia cu îmbolnăvirile de coronavirus. Eu mi-aş fi dorit ca în această lună să fie alegerile, dar asta este. Sunt pregătit pentru campania electorală. Iar cetăţenii au deja imaginea completă a campaniei electorale”, a spus primarul Marius Omotă.
„Trebuie găsită soluţia rapid“
La rândul său, consilierul judeţean PSD Ioan Ştaier (foto dreapta) spune că „trebuie să se găsească rapid soluţia pentru ca mandatele aleşilor să fie prelungite, legal, şi să se stabilească, în spiritul prevederilor constituţionale, datele în care se vor desfăşura, în acest an, alegerile locale şi parlamentare”.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…