Dăm de unde nu-i
Vorbeam ieri despre Hidroelectrica şi necazurile ei, despre costurile înfiorătoare cu energia în companiile din industrie, despre politici economice gândite şui. Nici astăzi nu lăsăm subiectul deoparte, deoarece, se pare, Departamentul pentru Energie insistă să bage în necaz companiile energetice de stat, parte din ele suficient de necăjite şi fără presiunea unor cheltuieli suplimentare pe proiecte dubioase.
Aşadar, în uluitoarea strategie românească sunt prinse două proiecte energetice care, deocamdată, nu raportează preliminar decât mari cheltuieli: construirea unui cablu submarin de transport electricitate între România şi Turcia şi o grandioasă investiţie hidroelectrică în centrala Tarniţa-Lăpuşteşti. Cum toţi investitorii din zona privată au refuzat să participe la aceste proiecte considerate de unii specialişti păguboase, ordinul „de partid şi de stat” ar fi ca investiţiile să vină de la companiile energetice de stat. Care companii, în mare parte, cochetează doar cu butucii.
Practic, marţi, o companie silită să se-nhame în jugul acestor proiecte, Nuclearelectrica, a fost prima care a aprobat, de principiu, contribuţia cerută de Departamentul pentru Energie, respectiv câte două milioane de euro pentru fiecare din proiecte. Dar ce ne facem cu celelalte?
La marea centrală de la Tarniţa-Lăpuşteşti, un proiect ce ar avea nevoie de aproape 1,2 miliarde de euro, fără TVA, ar trebui să cotizeze, pentru înfiinţare, cu câte două milioane de euro fiecare, Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica, dar şi necăjitele aflate în chinuri Complexul Energetic Hunedoara (CEH), Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi Hidroelectrica, cea cu insolvenţa la brăcinari.
La cablul submarin, trebuie să dea, tot câte două milioane de euro, Transelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, Romgaz şi… evident CEH, CEO şi Hidroelectrica. Păi, complexele energetice sunt varză, li se tot şterg datorii, Hidroelectrica e incapabilă măcar să vândă o găleată de curent pe bursă, dar statul le forţează să scoată bani pentru proiecte considerate cu grad mare de risc. Şi ce? Luna aceasta se mai fac vreo două AGA, să se aprobe banii, chiar dacă nu-i de unde. Curat româneşte!