Daniel Marian îşi lansează cinci volume de versuri
Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 14 iunie 2019, ora 18,00, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene, o întâlnire cu jurnalistul şi poetul Daniel Marian care, cu acest prilej, îşi lansează cinci volume de versuri, care sunt în acelaşi timp şi antologii de autor: Recunoaşteri reflexe realminteri (Editura Inspirescu, Satu Mare, 2019), Primejdiile de la iubirile-ncoace (Kaitangata, New Zealand, 2019), Şampanie cu veveriţe (Kaitangata, New Zealand, 2019), Prispaş în cartierul cu şoapte (Kaitangata, New Zealand, 2019) şi Parfum de viaţă, esenţe tari (Deva, 2019).
Daniel Marian face parte din acea generaţie de poeţi hunedoreni care vin în urma poeţilor Iv Martinovici, Mariana Pândaru, Paulina Popa, Eugen Evu, Ioan Evu. Absolvent al Colegiului Naţional „Decebal” din Deva, Daniel Marian s-a afirmat în peisajul poetic hunedorean după anul 1988, iar imediat după 1990 a început să desfăşoare o bogată activitate jurnalistică la publicaţiile „Actual”, „Oglinda”, „Lumina”, „Opinii culturale” din Deva; la agenţia de presă „A. M. Press”. A fost redactor la Radio Deva şi redactor corespondent la cotidienele „Ziua”, „România Liberă”, „Transilvania Jurnal”, „Jurnalul Naţional”, „Evenimentul Zilei”.
A publicat poezii şi cronici literare în reviste de prestigiu ca: „Tribuna”, „Vatra”, „Oglinda literară”, „Steaua”, „Orizont”, „SLAST”, „Ramuri”, „Ardealul literar şi artistic”, „Nova Provincia Corvina”, „Constelaţii Diamantine”, „ProSaeculum”, „Algoritm literar”, „Impact cultural”, „Dăruiri literare”, „Citadela”, „Lumină Lină” (SUA), „Observatorul” (Canada), „Onyx” (Irlanda), „Zemra Sqhiptare” (Albania) ş.a.
Volumul de debut, Căpiţă de fluturi, îngerii mei, apărut în anul 2011, a fost urmat de peste 40 de volume şi plachete de versuri care s-au bucurat de succes în rândul colegilor de breaslă şi al iubitorilor de poezie.
Cele cinci volume de versuri lansate acum dovedesc aceeaşi capacitate lirică a lui Daniel Marian de a crea stări, imagini, de a purta cititorul într-o lume a viselor, a sufletului mereu aflat în căutarea Frumosului, a Iubirii şi a Adevărului.
Într-una din prefeţele semnate de Daniel Luca se află o foarte concisă şi relevantă caracterizare a întregii opere poetice a lui Daniel Marian: „De undeva, din depărtarea vremii, se întrupează un voinic atipic ce îşi poartă propria bătălie cu cuvintele, pe numele său Daniel Marian (…)”, iar teatrul de luptă îl reprezintă toate volumele de poezii scrise până acum de acest prodigios poet.
La final, poetul şi jurnalistul Daniel Marian va oferi autografe pe cele cinci volume lansate.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii “Ovid Densusianu” Deva