Magdalena Şerban
La Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Brad a fost implementat proiectul „Sistem medical informatic integrat”, în valoare de 6.585.428,46 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 4.248.004,98 lei, derulat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007-2013. Cu toate acestea, problemele nu au întârziat să apară, primindu-se doar o singură tranşă din valoarea totală a finanţării programului.
Din decembrie 2010, n-au mai venit bani
“Am primit o prefinanţare de 1,5 milioane de lei în decembrie 2010, iar de atunci, nimic. A fost necesar, ca să putem continua implementarea proiectului, să facem un împrumut bancar, pentru care a garantat executantul. Au trecut şase luni de la luarea acestui împrumut şi am făcut o prelungire pentru încă şase. Am mai avea bani de primit în contul finanţării şi nu înţelegem de ce nu vin. Explicaţia celor de la Ministerul Comunicaţiilor a fost că nu au suficient personal calificat angajat pentru a evalua dosarele şi din această cauză au existat probleme. Nu s-a primit finanţarea conform graficului principal, nici în cazul celorlalte proiecte similare derulate la nivel naţional. Este foarte important acest proiect pentru că va face diferenţa în cazul sistemului de evaluare a spitalelor. Scopul său este de a creşte calitatea actului medical prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor”, a precizat dr. Ionel Circo (foto), managerul Sanatoriului din Brad.
Cum funcţionează sistemul
A fost implementat un soft complex, care gestionează absolut tot ce se întâmplă în instituţie, de la poartă până la saloane, farmacie, contabilitate, fişe medicale. Totul este centralizat, bine închegat şi complet funcţional, aşa încât întreaga activitate se desfăşoară organizat. Iar asta ajută şi pacienţii, pentru că pe baza unei „identităţi“ cu parolă, ei au acces oricând la fişa medicală, chiar şi după externare, iar pe baza consimţământului lor scris, medicii care îi vor prelua în viitor pot să o deschidă şi să îşi facă o imagine de ansamblu asupra tratamentelor anterioare şi a stării de sănătate. “Serverul este montat, fibra optică la fel, serviciile sunt conectate (laborator, farmacie, cronica, analizele etc.) deci funcţionează, mai urmând realizarea conexiunii cu doctorii de familie. Informaţiile trebuie să fie securizate sută la sută pentru fiecare pacient”, a mai detaliat managerul.
De menţionat că beneficiarii programului sunt cei 1.400 de pacienţi internaţi anual la instituţia din Brad, 4.200 de cadre medicale din judeţ, 27 de salariaţi ai unităţii, Casa Judeţeană de Sănătate şi Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar.
Vorbesc cârcotașii prin târg că un personaj din zonă vrea să ajungă șef mare de…
În 1 noiembrie 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea părintelui Costan Gavril…
Maria Bocicor, președinta UCRR Filiala Hunedoara Pentru că a reușit să acceadă în Consiliul Local…
Dumitru Andreșoi, fermier Pentru că este acuzat de procurorii lui Kovesi de fraudarea fondurilor europene.
Parchetul European a lovit puternic în agricultura românească: Dumitru Andreșoi (foto), cel mai mare crescător…
Magdalena Șerban Nu demult, primarii aleși sau realeși ai județului au depus jurământul de credință,…