Dată fiind adresabilitatea care a crescut foarte mult în ultimul an, Sanatoriul din Geoagiu are un consum mai mare de medicamente
Magdalena Șerban
Orice unitate spitalicească își dorește să aibă o adresabilitate ascendentă, acest lucru fiind garantul prestării unui serviciu medical de calitate și al practicării unor condiții de internare menite să asigure confortul bolnavilor. Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu este foarte solicitat în ultimul an, cifrele rezultate în urma internărilor fiind barometrul principal pentru faptul că cei care trec pragul se simt pe mâini bune.
Cifrele spun tot
„Până la data curentă, de la începutul anului 2024, consumul de medicamente la nivelul sanatoriului a crescut de la 100.700 de lei la 234.000 de lei, adică s-a majorat cu 123 la sută față de aceeași perioadă a anului 2023. Consumul de medicație bronhodilatatoare (spray-uri inhalatorii pentru plămâni) a crescut de la 19.740 de lei anul trecut la 46.200 în 2024. Mai exact, cu 124 la sută. Tot în 2023, am avut înregistrate donații de medicamente de 30.000 de lei, iar în primele 5 luni din 2024 avem donații de medicamente în cuantum de 20.000 de lei. Pe primul trimestru al anului, sanatoriul a realizat față de contractul cu CAS un număr de 934 de zile de spitalizare continuă, suplimentar față de contract și un plus de 70 de pacienți pe spitalizare de zi. E o creștere cu 119.078 de lei față de valoare stabilită în contract. Apoi, de la 1 ianuarie 2024 și până în 27 mai 2024, avem un număr de 920 de pacienți văzuți în spitalizare de zi, iar între 1 ianuarie 2023 și 31 mai 2023 au fost 449, deci s-a înregistrat o dublare a numărului de pacienți. Pe spitalizare continuă, până la data actuală au fost înregistrați 615 pacienți față de intervalul 1 ianuarie -31 mai 2023 când au fost 503 pacienți. Creșterea adresabilității s-a realizat printr-o bună colaborare a personalului medical în programul de spitalizare de zi (sunt 2 sau mai mulți medici care consultă zilnic, în acest regim), introducerea unor noi medicamente și produse farmaceutice în farmacia instituției, efectuarea de noi investigații diagnostice și terapeutice (poligrafie, tratamentul ventilator – VNI), o mai bună derulare a Programului Național de Tuberculoză – cu procurarea medicamentelor anti TBC necesare tratamentului îndelungat, o mai bună colaborare între conducerea sanatoriuui și personalul medical și medico-sanitar, etc. De asemenea, ce mai este de observat este că a crescut considerabil și numărul pacienților care se prezintă la internare pentru ivestigația tulburărilor în somn și a apneei în somn, tratamentul fiind inițiat direct în sanatoriu”, a punctat dr. Răzvan Roșu, medic specialist pneumolog și director medical în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu. Ținând cont de faptul că sanatoriul implică doar o singură specialitate, pneumologie, cifrele sunt cu atât mai impresionanate.
Ca răspuns la efortul comun
„Estimativul aferent consumului de medicamente pe doi ani va fi depășit într-un an. Nu ne plângem, nu asta e ideea, ci faptul că foarte mulți pacienți au putut fi sprijiniți de noi în lupta cu bolile pulmonare. Iar prin mărirea adresabilității, ne dăm seama că ceea ce facem, facem bine. Salut echipa întreagă ce a contribuit la aceste rezultate, efortul fiind susținut la comun”, a punctat managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie din Geoagiu, Ancuța Suciu (foto). Pentru mai multe informații și programări, puteți contacta instituția medicală la numărul de telefon 0254248884 sau pe adresa de e-mail [email protected] ori pe pagina de facebook Sanatoriul Geoagiu.