Cazurile de Covid-19 din focarele apărute în centrele rezidenţiale sunt, de ieri, incluse din nou în raportarea oficială folosită la calculul ratei de incidenţă. S-a întâmplat cu o zi mai devreme decât prevederea HG 35/2021, fiind a doua oară când aceste focare sunt reintroduse în statistica oficială, după ce au fost eliminate de două ori.
Ordonanţe pe bandă rulantă
Astfel, pe 14 octombrie octombrie 2020 s-a luat decizia de a fi scoase focarele din calcul, pe 5 noiembrie s-au reintrodus focarele în calcul, pe 12 ianuarie s-au scos din nou, iar de ieri s-au reintrodus. Astfel, au existat patru hotărâri de guvern distincte:1. HG 856/14 octombrie 2020, Anexa 2, art. 4 alin. 4: Nu se iau in calcul focarele la stabilirea incidentei la 1000 de locuitori.2 .HG 935/5 noiembrie 2020, Art. I, pct. 2 – abrogă prevederea din HG 856.3. HG 3/12 ianuarie 2021, Anexa 3, art. 15, alin. Se scot din nou focarele din calculul pentru stabilirea incidentei la 1.000 de locuitori.4. Anexa la HCNSU nr. 8 din 2021, adică documentul premergător HG-ului pentru prelungirea stării de alertă – dispare recomandarea ca focarele să nu fie luate în calcul la stabilirea incidenţei. HG 35/2021, Anexa 3, art. 15 – se revine la includerea focarelor în calculul ratei de incidenţă.
Zice că impactul va fi minor
Deşi prevederea excludea inclusiv focarele din spitale, Raed Arafat a declarat ieri că reincluderea focarelor în raportarea zilnică va avea un impact minor asupra numărului de cazuri. Faţă de ziua precedentă, în raportarea de ieri au fost cu aproape 6.000 de cazuri mai multe.
„E o decizie care s-a luat de către colegii de la Grupul de Suport Tehnico-Ştiinţific (privind gestionarea bolilor – n.r.) acum două săptămâni şi jumătate, s-a intrat cu ea la Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi
s-a decis să fie aplicabilă începând de astăzi (joi, n.r.). Impactul depinde de localitate, dar nu va fi mare, din câte ştiu. Dacă e corect ce am ca informaţie, la Bucureşti va fi o creştere de 0,02 la sută.S-a considerat că asta va fi o soluţie corectă pentru a include totul şi pentru a nu fi separate focarele de celelalte cazuri. Calculul este total, toate cazurile dintr-o localitate sau judeţ vor intra în incidenţă, pe ultimele 14 zile”, a declarat Raed Arafat.
Hunedoara, Orăştie şi Geoagiu intră pe scenariul roşu
Ca urmare a acestei decizii, în judeţ avem mai multe localităţi în care se aplică scenariul roşu, adică şcolile funcţionează pe sistemul online, iar localurile sunt închise.
Astfel, municipiul Hunedoara are acum o incidenţă de 3,46 la 1.000 de locuitori, municipiul Orăştie, 3,22 la mia de locuitori, Geoagiu, 4,54 la mia de locuitori. Sunt şi 10 comune care intră pe scenariul roşu, printre care Bunila, cu o incidenţă de 7,75 la mia de locuitori, Teliucu Inferior, 5,60 la mia de locuitori, Peştişu Mic, 4,85 la sută, Turdaş, 5,14 la mia de locuitori.
În aceste condiţii, se pare că o luăm de la început şi această alba-neagra cu focarele de Covid continuă.
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…
Magdalena Șerban Universitățile din Regiunea Vest au la dispoziție 21 de milioane de euro pentru…
Magdalena Șerban Subiectul pe care toată lumea îl vrea aducător de vești bune ține de…
Ministrul Energiei Sebastian Burduja (foto) a anunțat planul de restructurare al Ministerului Energiei și al…
ACS West Deva a rămas singura reprezentantă a municipiului Deva pe prima scenă a futsalului…
View Comments
Pana cand un om care este specialist in descarcerari si face tot felul de compromisuri pentru a-si pastra fotoliul de sef conduce grupul stiintifico-fantastic nu vom iesi din aceasta mare harababura. Omul mai doreste sa achizitioneze masti, ventilatoare si dezinfecatnti la preturi mult mai mari, impartind profitul cu ...cine trebuie. Daca privim dezastrele din acest an din cariera ''dr. Arafat'' probabil nici la urgenta nu este potrivit!
Onor ţările vestice fac raportarea incidenţei 3/100000 oare4 la noi de ce se face raportarea aşa? Pentru că un specilaist în descarcerări a hotărât! Cât timp i se va mai permite?