Actualitate

De acord cu confiscarea mormintelor neîngrijite

02 Morminte neingrijite (1)Natalia Bumbac

La sfârşitul lunii trecute, a fost votată în Parlament noua Lege a cimitirelor, crematoriilor şi serviciilor funerare. Aceasta prevede câteva sancţiuni la adresa celor care nu-şi îngrijesc mormintele. Prin urmare, administratorul cimitirului va avea dreptul să confişte mormintele la care timp de doi ani nu li s-a asigurat curăţenia. O altă prevedere din noua lege interzice firmelor de servicii funerare să-şi facă reclamă pe holurile spitalelor.

„Noi curăţăm doar aleile”
Am vrut să aflăm reacţia devenilor, vizavi de noile prevederi, aşa că am mers la două dintre cimitirele din Deva. Angajaţii cimitirelor erau la curent cu noua lege şi au fost de acord cu sancţiunile prevăzute în ea. De acord au fost şi cei care se aflau la mormintele rudelor. Asta, deoarece din cauza celor care nu vin să-şi îngrijească mormintele celor dragi, ei nu pot ajunge la mormintele lor. O doamnă susţine că nu poate să meargă prin ierburile crescute printre morminte de frică să nu o înhaţe vreun şarpe. Un alt angajat al cimitirului a afirmat că este de acord cu noua lege, pentru că sunt foarte multe locuri de veci neîngrijite, iar datoria lor este de a curăţa doar aleile dintre morminte, nicidecum perimetrul criptelor. Acesta a mai adăugat că, anul trecut, preotul de la biserica de care aparţine cimitirul, a adus un grup de deţinuţi de la penitenciar, care au curăţat toate mormintele, indiferent ale cui sunt. Anul acesta în schimb, nu s-a făcut nimic, iar buruienile cresc în voie.

O lege încalcă altă lege
Până la publicarea normelor de aplicare a acestei legi, termenul de „părăsire sau menţinere în stare de neîngrijire“, poate fi interpretat în multe feluri. Condiţiile în care se va aplica o astfel de sancţiune, nu sunt încă stabilite. O altă problemă care apare în situaţia în care această lege va fi aplicabilă, este ordinul Ministerului Sănătăţii, care interzice deshumarea osemintelor mai devreme de şapte ani. Un alt aspect la care nimeni nu s-a gândit, este situaţia milioanelor de români care sunt plecaţi din ţară. Fiecare dintre ei au rude decedate şi poate că nu au posibilitatea să asigure curăţenie permanentă la morminte. Ce se va întâmpla în aceste cazuri, în care oamenii au plătit bani mulţi pentru drepturile de concesionare a locurilor de veci, iar situaţia nu le permite vizite prea dese la cimitir? Cine va stabili perioada în care fiecare mormânt a fost sau nu îngrijit? Sunt neclarităţi la care cei ce (în)tocmesc legile, ar trebui să dea un răspuns.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura