Deşi ar fi trebuit ca judeţul Hunedoara să beneficieze de patru baze Salvamont şi trei refugii montane încă de anul trecut, datorită unui program al Ministerului Turismului, două din acestea nu au mai fost realizate. Refugiul de la Pietrele nu a mai fost construit, pentru că nu s-a găsit teren, iar lucrările de la refugiul Bucura au fost oprite, din cauză că firma constructoare nu s-a înţeles la preţ cu persoana ce trebuia să transporte materialele pe calea aerului.
Nu s-a înţeles cu pilotul elicopterului
Astfel, deşi SC Olivent Invest SRL, societate condusă de Robertto Patrick Venter (ginerele lui Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara) a câştigat în urma licitaţiei patru contracte în valoare de 866.278 de lei, nu a reuşit să-şi onoreze sarcinile.
Ovidiu Bodeanu, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont (SPJS) Hunedoara, spune că de vină în cazul refugiului Bucura ar fi proiectantul.
”La Bucura, s-a început fundaţia, dar a renunţat constructorul, iar la Pietrele, nu am avut teren. La Bucura, nu s-a înţeles constructorul cu cel care aducea materialele cu elicopterul. Olivent Invest SRL trebuia să facă refugiul de la Bucura, iar materialele de construcţie nu puteau fi transportate decât cu elicopterul. Proiectantul nu a trecut în proiect şi preţul transportului cu elicopterul, pilotul a făcut două-trei zboruri şi gata.
Noi încercăm să vedem dacă mai dă Guvernul bani anul acesta, să finalizăm şi Bucura, că este un refugiu important. Dar e greu să duci oameni acolo, să cari materiale, e totul foarte scump”, a declarat Ovidiu Bodeanu, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Metrul pătrat în munte e mai scump
Valoarea totală pentru acest proiect de anvergură susţinut de Ministerul Turismului se ridică la suma de 2.561.344,53 de lei. Totuşi, 1 mp de refugiu montan construit în judeţul Hunedoara, fără taxe, avize şi SF-uri, ajunge să coste peste 1.000 de euro. Şi asta o spun chiar reprezentanţi CJ Hunedoara, care la momentul demarării proiectului, au făcut datele publice.“Proiectele au fost întocmite de S.C. Incerc Proiect S.A. Petroşani, iar achiziţia de lucrări a fost realizată pe baza caietului de sarcini întocmit de Biroul de Achiziţii Publice al Consiliului Judeţean Hunedoara, respectând proiectul tehnic. Finanţarea proiectului tehnic a fost realizată prin HG 1762/2006 cu suma de 517.000 lei, suma contractată fiind de 368.722 lei, rezultând o diferenţă de 148.278 lei. Finanţarea lucrărilor este realizată prin HG 426/2009 cu suma de 3.084.000 lei, modificată cu HG 1206/2009 la valoarea de 2.400.000 lei”, se arată într-o înştiinţare remisă de Consiliul Judeţean Hunedoara la acea vreme. Potrivit aceleiaşi surse, valoarea contractată pentru realizarea investiţiei a fost împărţită pe cele şapte obiective din Poiana Pelegii, Râuşor, Baleia, Stâna de Râu, Pietrele, Paltina şi Bucura, care ar fi trebuit să reprezinte ”cireaşa de pe tort”, aici, un mp ajungând să coste peste 1.000 de euro. Dar, aşa cum am arătat, refugiile de la Bucura şi Pietrele n-au mai fost construite.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…