Neregulile sesizate de mai mulţi cetăţeni vizavi de tăierile de arbori din Parcul Dendrologic Simeria şi redate într-un articol din publicaţia noastră la sfârşitul anului trecut au fost confirmate într-un final şi de către reprezentanţii instituţiilor statului. Atunci, reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara şi ai Gărzii Forestiere Judeţene Hunedoara au efectuat un control al actelor care au stat la baza tăierilor de arbori şi au descoperit mai multe nereguli, fiind dispusă oprirea lucrărilor.
Dezbatere la cererea societăţii civile
Tăierile de arbori din aria protejată de interes naţional nu au fost reluate, pentru că nu au fost obţinute până la acest moment toate autorizaţiile necesare acestui lucru. Subiectul a fost readus în actualitate de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, care a convocat o întâlnire între toţi cei implicaţi în această problemă, la solicitarea reprezentanţilor societăţii civile. „Concluzia şedinţei a fost că, lucrările de exploatare, oprite în luna decembrie 2015, vor putea fi reluate după obţinerea autorizaţiilor prevăzute de legislaţia în vigoare şi se vor derula sub supravegherea strictă a Gărzii Forestiere şi a Gărzii de Mediu, pentru a elimina orice suspiciuni privind abaterile legislative sau procedurale”, a transmis Georgeta Barabaş, directorul executiv al APM Hunedoara.
Nu aveau autorizaţie de mediu
Potrivit comisarului şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, în urma controalelor din luna decembrie, inspectorii de mediu au constatat că firma din judeţul Argeş, care exploata lemnul din parcul protejat nu avea autorizaţie de mediu valabilă în judeţul Hunedoara. „Am dispus sistarea lucrărilor în luna decembrie până firma va obţine autorizaţia de mediu”, a afirmat Bogdan Sever, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara. Nu a fost singura problemă descoperită de autorităţi la exploatarea forestieră din Parcul Dendrologic Simeria. Şi cei de la Garda Forestieră au descoperit anumite probleme privind modul de exploatare a arborilor în urma inspecţiei din decembrie. „În urma controlului am constatat nereguli privind modul în care s-a executat exploatarea forestieră. Nu au lucrat corespunzător, au târât arborii cu tot cu coroane pe sol. Au fost sancţionaţi cu 1.000 de lei amendă. Acum ar trebui să obţină o nouă autorizaţie pentru exploatarea forestieră, cea veche a expirat în 31 decembrie 2015”, a declarat Ioan Faur, şeful Gărzii Forestiere Judeţene Hunedoara.
Trebuie precizat că atât reprezentanţii parcului, cât şi ai autorităţilor competente au arătat că tăierile de arbori din aria protejată de la Simeria vizează exemplarele uscate, degradate sau îmbătrânite, dar şi arborii indigeni, care nu fac parte din speciile de patrimoniu şi care împiedică dezvoltarea speciilor protejate.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…