Actualitate

De ce au scăzut comenzile pentru construcțiile rezidențiale

Producătorii de materiale de construcţii s-au confruntat, în pri­mul trimestru al anului 2024, cu o scădere drastică a comenzilor din zona construcţiilor rezidenţiale, deşi condiţiile meteo au permis executarea de lucrări pe aproape tot parcursul iernii, au afirmat reprezentanţii industriei de profil.

 

Singurele creșteri

Potrivit datelor prezentate de aceştia, volumul lucrărilor în zona clădirilor rezidenţiale a înregistrat o scădere de 53,6% în ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023, realizarea de construcţii noi a consemnat o diminuare cu 20,7% pentru acelaşi interval, în timp ce volumul total al lucrărilor de construcţii la nivel naţional a scăzut cu 14,7%. Singurele creşteri sunt consemnate în construcţiile inginereşti, de infrastructură (+7,6%), în zona clădirilor nerezidenţiale (+6,4%), în reparaţii capitale (+4,6%) şi în alte reparaţii şi întreţineri de imobile (+1,5%).

De ce s-a întâmplat acest lucru? Specialiștii din domeniu susțin că factorii care au influenţat scăderile de mai sus sunt inflaţia, diminuarea puterii de cumpărare a populaţiei din mediul urban, conflictul din Ucraina şi cel din Orientul Mijlociu, probleme privind lanţurile de aprovizionare, lipsa forţei de muncă, scumpirea carburanţilor şi energiei, care a atras şi creşterea preţurilor materiilor prime. Ultima şi-a pus amprenta pe majorarea preţurilor la materialele de construcţii, chiar dacă, după ce a cunoscut două vârfuri în pandemie şi la începutul războiului din Ucraina, pare că s-a stabilizat la 30 la sută. Reprezentanţii industriei de materiale de construcţii afirmă că majorarea costului de producţie a fost mai rapidă decât aceea a preţului de vânzare şi că o parte din această majorare nu s-a reflectat în preţul de vânzare. (A.N.)

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura