În 19 mai 2017, societatea Apa Serv Valea Jiului a semnat cu Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (în prezent, Ministerul Fondurilor Europene), Contractul de finanţare pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020”.
Nerambursabil și rambursabil
Valoarea totală a contractului de finanţare este de 384.329.650 de lei.
O parte a finanţării este nerambursabilă, din Fondul de Coeziune, în valoare de 275.186.442 de lei, altă parte, tot nerambursabilă, din bugetul de stat de 42.087.338 de lei și o parte din bugete locale în valoare de 6.474.975 de lei. Valoarea neeligibilă inclusă în proiect este de 60.580.894 de lei, reprezentând TVA.
Proiectul a presupus investiții pentru îmbunătățirea proceselor de tratare și distribuție a apei potabile și pentru colectarea și epurarea apelor uzate în regiunea Valea Jiului.
Reprezintă o etapă semnificativă în cadrul reabilitării generale și extinderii infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare din județul Hunedoara, zona Valea Jiului, continuând procesele investiționale finanțate din Fondul de Coeziune și Fondul European de Dezvoltare Regionala (POS Mediu) cu privire la dezvoltarea de sisteme regionale în sectorul apei. Lucrările de investiții din cadrul proiectului sunt localizate în județul Hunedoara, zona Văii Jiului, pe teritoriul a 6 unități administrative: Petroșani, Lupeni, Vulcan, Uricani (include Câmpu lui Neag), Aninoasa și Petrila. În aceste condiții, primăriile din Valea Jiului trebuie să aprobe creșterea de tarif. Primarul Petroșaniului s-a opus, însă acestei majorări. Asta, deși toată lumea a fost de acord cu proiectul respectiv, care trebuia realizat, altfel era bai pentru cetățenii Văii Jiului.
„Până la data de 30.06.2023 am avut stabilit un tarif, conform planului de tarifare aferent contractului de finanțare. După această dată a fost necesară aplicarea Ordinului nr.230 din 30 martie 2022 privind aprobarea Metodologiei de ajustare tarifară a preţurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare, pe baza strategiei de tarifare, aferente planului de afaceri al ASVJ. Societatea a întocmit Planul de afaceri pentru realizarea strategiei de tarifare, cu respectarea condițiilor generale și specifice prevăzute în Ordinul 230/2022, care a fost depus la ANRSC pentru obținerea avizului conform”, a declarat Cristian Ionică (foto), directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului.
Avizul conform
În 18.07. 2023, ANRSC a acordat avizul conform pentru strategia de tarifare aferentă planului de afaceri pentru investițiile în infrastructura de apă și apă uzată dezvoltate de operatorul Apa Serv Valea Jiului S.A. – Petroșani (în concordanță cu art.16 din Ordinul 230/2022). Conform art.17 din același ordin, strategia de tarifare aferentă planului de afaceri trebuie să fie aprobată de către Adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară “Apa Valea Jiului”, în baza mandatului special primit de la unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţiei, sau, după caz, de către autoritatea deliberativă a unităţii administrativ-teritoriale, cu respectarea avizului conform al ANRSC.
Tariful până la 30 iunie 2023 era de 6,36/mc de lei pentru apa potabilă și de 4,22/mc lei pentru apa uzată, canalizare. Tariful aprobat până la finele acestui an este de 7,56 lei/mc și, respectiv 5,36/mc, o creștere de 1,2 lei și, respectiv de 1,14 lei. (A.N.)
Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un salariu net de vreo 8.000 de lei,…
Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…
Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…
Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…
Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…
Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…